X

Forțele ONU de menținere a păcii „au conceput sute de copii în misiunea din Haiti”

Un raport întocmit după intervievarea a 2.500 de oameni din Haiti a scos la iveală o multitudine de cazuri în care soldații ONU au plătit localnicele cu mâncare sau cu bani ca să întrețină relații sexuale cu ele, concepând astfel sute de copii.

Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham și Universitatea din Ontario au vorbit cu 2.500 de oameni din Haiti, chestionându-i despre experiențele lor cu Misiunea de Stabilizare a ONU (MINUSTAH), care a devenit una dintre cele mai îndelungate misiuni de menținere a păcii.

Un soldat MINUSTAH și un băiat din Port-au-Prince. Foto: AP

Mai mult de 10% dintre cei chestionați, 265 de oameni, au povestit despre existența unor copii concepuți de soldații din forțele de menținere a păcii.

Cercetătorii au spus că o temă recurentă era cea a cumpărării de servicii sexuale, militarii plătind tinerele și plecând după conceperea copiilor.

S-a întâmplat de multe ori ca, după ce astfel de sarcini ajungeau să fie cunoscute, soldații responsabili să fie retrași din misiune.

Într-un asemenea caz, o fată de 14 ani a rămas însărcinată după ce s-a implicat într-o relație cu un soldat brazilian care făcea parte din trupele de menținere a păcii. Soldatul i-a spus că o va ajuta să crească copilul, însă a părăsit țara.

Fata nu a primit niciun sprijin de la el, de la ONU sau de la statul haitian și nu-și poate permite să-și trimită fiul – acum în vârstă de patru ani – la școală, după ce familia a dat-o afară din casă.

Port-au-Prince, Haiti. Foto: Sylvie Corriveau / Shutterstock

Raportul, publicat în The Conversation, a descoperit că un număr de cazuri care implicau sarcini erau rezultatul unor violuri.

Poveștile care au ieșit la iveală implicau violență sexuală și relatări despre existența unor relații cu soldații, chiar și zvonuri care spuneau că unele femei doreau să aibă relații cu soldații albi, deoarece copiii cu pielea deschisă la culoare erau considerați ca fiind mai dezirabili.

Misiunea MINUSTAH s-a desfășurat între 2004 și 2017, devenind cea mai îndelungată misiune ONU desfășurată în Haiti. Inițial, a fost implementată pentru a face față instabilității politice și crimei organizate, însă mandatul a fost extins după cutremurul din 2010 și uraganul din 2016.

Copiii concepuți de soldații trupelor de menținere a păcii au căpătat porecla de Petit MINUSTAH.

Trupele braziliene MINUSTAH participă la ceremonia oficială de închidere a misiunii în Port-au-Prince, Haiti, 5 octombrie 2017. Foto: Junior Emmanuel / EPA

„Vin aici, se culcă cu femeile, își fac plăcerile cu ele, le lasă însărcinate și le dau 500 de gourdes (în jur de 5 euro)”, le-a spus cercetătorilor un bărbat din Cite Soleil.

Un alt bărbat, de data aceasta din Port Salut, a relatat următoarele:

„Am avut o soră care a avut o relație cu un soldat Minustah. Întreaga mea familie, mama și alți oameni, toți știau. A rămas însărcinată. De atunci, viața ei a devenit un calvar. Aud mereu femei care se plâng de violența sexuală cauzată de MINUSTAH. Unele au contractat SIDA în urma violurilor. Altele au rămas însărcinate.”

Potrivit raportului, „în multe cazuri, diferența de putere dintre trupele străine de menținere a păcii și populațiile locale le-a permis străinilor să exploateze femei minore și adulte. Prezența serviciilor sexuale cumpărate subliniază semnificația dezechilibrelor – forțele de menținere a păcii au acces la unele dintre resursele de care are nevoie populația localnică și se află în postura de a putea cere servicii sexuale în schimbul lor.”

Toate acestea au ieșit la iveală după ce The Times a arătat cum Oxfam a mușamalizat cazurile de exploatare sexuală în care au fost implicați angajații săi în Haiti după cutremurul din 2010.

Foarte puține mame își pot permite să-i trimită la școală pe „copiii păcii”. Michelle D. Milliman / Shutterstock.com

Un purtător de cuvânt al trupelor ONU de menținere a păcii a declarat pentru The Times că misiunile din lumea întreagă „fac progrese și au luat multe măsuri pentru a preveni și a pune capăt acestor abuzuri”, însă „mai sunt multe de făcut”.

În cadrul cercetărilor, participanților li s-a pus o serie de întrebări stabilite dinainte, dar, chiar și așa, puteau să spună orice ar fi dorit. Asistenții haitieni au lucrat în zece comunități în apropierea bazelor ONU din țară și au întrebat localnicii care era situația pentru femeile și fetele din zonă în timpul unei misiuni de menținere a păcii.

Asistenții nu au pus întrebări directe legate de întreținerea de relații sexuale cu trupele de menținere a păcii sau de copiii care ar fi putut rezulta în urma lor – aceste detalii au fost relatate de localnici din propria inițiativă.

În recomandările din raport se menționează că ONU trebuie să își instruiască personalul pentru ca acesta să înțeleagă diferențele de putere în țările cu economii fragile.

De asemenea, raportul spune că practica de a repatria soldații după apariția unei sarcini ar trebui să ia sfârșit, pentru ca femeile să nu fie lăsate fără niciun sprijin financiar.

Incredibilia • 03-10-2022, 00:00:57 • 698 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14009 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri