X

Externsteine, misteriosul „Stonehenge german” venerat de naziști

Localizată între Saxonia Inferioară și Renania de Nord-Westfalia, în nordul Germaniei, Pădurea Teutoburg este vastă, densă și plină de mister. Un loc în care, în trecut, Kerusks, unul dintre triburile germanice puternice care locuiau în regiune, a învins legiunile romane comandate de Quintilius Varus.

Aici, pe versantul nord-estic, se află Externsteine, o formațiune stâncoasă de gresie unică, formată din 13 stâlpi mari, care formează cea mai ușor de recunoscut priveliște din acest sit, care s-a format în perioada cretacică, acum aproximativ 100 de milioane de ani.

Din timpuri imemoriale, Externsteine a fost un loc sacru pentru multe triburi germanice și a fost investigat în numeroase ocazii. Într-adevăr, săpăturile arheologice de aici au scos la iveală câteva unelte de piatră din Paleoliticul Superior, datând din perioada 10.700 – 9.600 î.e.n.

De asemenea, sub așa-numita Stâncă VII au fost găsite vârfuri de săgeți aparținând culturii Ahrensburgian, formată de vânători nomazi care au trăit în Europa Centrală în urmă cu aproximativ 12.000 de ani.

Externsteine, un monumental lăcaș de cult

Potrivit tradiției populare despre Externsteine, care datează de la o idee propusă de teologul german luteran Hermann Hamelmann în 1564, acest loc a fost identificat în mod tradițional ca un spațiu sacru pentru localnici.

A fost locul unde se afla așa-numitul Irminsul, care, conform unei vechi legende, a fost un stâlp gigantic care făcea legătura între cer și Pământ, care a fost distrus din ordinul împăratului Carol cel Mare în 772, pentru a stârpi vechile culte păgâne și a impune creștinismul în regiune.

Sculpturi în piatră în Extersteine. Foto: Wikimedia

Anii mai târziu, între secolele IX și XV, Externsteine a devenit un loc de cult creștin. De asemenea, aici au fost descoperite sculpturi în stâncă, realizate probabil de călugării mănăstirii Abdinghof, care s-au stabilit aici în secolul al XI-lea.

Există, de asemenea, documente care datează de mai târziu și care indică faptul că această formațiune stâncoasă unică ar fi putut fi folosită de pustnici între secolele XIII și XVII.

Dar de unde vine termenul Externsteine? Etimologia denumirii nu este clară. În textele antice, cuvântul este scris ca „estern” (est) și „steine” (pietre sau stânci). Grafia latinizată cu „x” este înregistrată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, deși a devenit mai frecventă la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Externsteine pentru naționaliști

În timp, unele grupuri naționaliste au preluat ideea că Externsteine era un loc de cult pentru popoarele germanice. Argumentul lor a fost că, înainte de apariția culturilor clasice, acesta a fost locuit de o cultură germanică sau nordică avansată.

Cercetătorii care au urmat această tendință au crezut că au găsit dovezi irefutabile pentru aceste afirmații în obiecte cum ar fi decorurile din piatră realizate de culturile megalitice, precum și în arta așa-numitei perioade a Marii Migrații și a Epocii Vikingilor.

La fel a făcut și arheologul german Wilhelm Teudt, care, la mijlocul anilor 1920, a pretins că a descoperit locația presupusului sanctuar Irminsul de la Externsteine, un loc care, în cercurile neopăgâne, era considerat simbolul ultimei rezistențe a vechii religii germanice înainte de distrugerea sa de către Carol cel Mare.

Extersteine, „Stonehenge-ul german”. Foto: iStock

Wilhelm Teudt era membru a numeroase organizații völkisch, grupuri radical etnocentrice, dar și membru al Partidului Național-Socialist al Muncitorilor Germani (NSDAP).

Cercetătorul era atât de sigur de descoperirile sale, încât a sugerat grupurilor național-socialiste ca, după ce vor prelua puterea, să transforme Externsteine într-o „grădină sacră”, un fel de memorial al strămoșilor lor.

Dar nu a fost singurul care a promovat importanța Externsteine. Reichsführer-ul Heinrich Himmler, care era un mare fan al ocultismului și al tradițiilor germanice, a preluat și el cu entuziasm ideea lui Teudt și a înființat în 1933 Fundația Externsteine, al cărei președinte a și fost.

Explorarea nazistă de la Externsteine

Între 1934 și 1935, la Externsteine au fost efectuate numeroase săpături arheologice sub conducerea geologului și membru activ al NSDAP Julius Andree, care a fost asistat de Reichsarbeitsdienst, serviciul de muncă al Reich-ului (a cărui documentație s-a pierdut după 1945).

Scopul lucrării a fost de a găsi dovezi incontestabile că pe aceste stânci a existat un lăcaș de cult germanic precreștin. În cursul săpăturilor sale, Andree a descoperit și a examinat un zid la nord-est de stânci, Immenburg, în parcela cu același nume, și au fost făcute câteva descoperiri interesante, cum ar fi obiecte de ceramică și de metal care sunt acum expuse în Lippisches Landesmuseum Detmold.

Soldați germani la Externsteine în 1939. Foto: Wikimedia

Printre toți cei care au explorat Externsteine, se remarcă două organizații care au fost profund implicate în Externsteinforschung (Cercetarea Externstein): una a fost Ahnenerbe, un organism dedicat cercetării și esoterismului, și așa-numitul Birou Rosenberg, care a fost departamentul de politică culturală și de politică de supraveghere condus de ideologul nazist Alfred Rosenberg.

Transformat în cele din urmă într-un centru de propagandă loc de cult păgân, Externsteine a fost excavat in extenso în căutare de elemente și obiecte cu care naziștii să își alimenteze propaganda și fervoarea naționalistă.

Dar, până la urmă, nu au reușit să descopere nimic concludent, așa că săpăturile au fost un eșec din acest punct de vedere. Ca urmare, cercetarea în acest sit a fost interzisă.

Externsteine, un loc de pelerinaj

În prezent, Extersteine primește în fiecare an aproximativ o jumătate de milion de turiști care vizitează acest sit monumental devenit una dintre cele mai importante rezervații naturale din Westfalia.

Reputația sa de „loc păgân sacru” a făcut din el o destinație populară pentru misticii care se adună în noaptea de Walpurgis (un festival păgân care are loc în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai) și la solstițiile de vară și de iarnă, când bat în tobe, dansează sălbatic și se lasă stăpâniți de forțele telurice despre care se spune că emană din el.

Dar, din cauza concentrației uriașe de oameni în aceste perioade și pentru a evita situațiile periculoase, autoritățile au interzis campingul, focurile de tabără și consumul de alcool.

În ciuda faptului că Externsteine a devenit un fel de Stonehenge german, situl rămâne un loc de interes pentru toate mișcările „neopăgâne” și naționaliste germane, care continuă să fie atrase de presupusa magie emanată de rocile sale.

Incredibilia • 14-10-2022, 12:01:01 • 448 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14009 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri