X

Experimentul Biosphere 2: Încercarea eșuată de a construi colonii spațiale

Crezând că ar putea crea un vivariu perfect etanș pentru toate plantele, animalele și nutrimentele de care oamenii au nevoie pentru a supraviețui, compania americană Space Biosphere Ventures a construit în anii ’90 un complex de mari dimensiuni, denumit Biosphere 2.

Având misiunea să demonstreze că oamenii ar putea coloniza alte planete, trăind într-un mediu controlat, cu propriul ecosistem, proiectul a eșuat lamentabil.

O seră uriașă din oțel și sticlă

Complexul Biosphere 2. Foto: Road Trippers

Complexul a fost ridicat între 1987 și 1991 lângă orașul Oracle din statul american Arizona. Biosphere 2 urma să aibă rolul de centru de cercetare a vieții pe Pământ, iar scopul principal era să demonstreze că oamenii ar putea coloniza alte planete folosind sisteme ecologice închise.

Construit din oțel și sticlă, vivariul a fost bine etanșeizat, pierzând doar 10% din atmosfera din interior pe parcursul unui an.

Deoarece inginerii se temeau că variațiile de temperatură vor cauza spargerea învelișului de sticlă, vivariului i-au fost adăugați mai mulți „plămâni” dintr-un material maleabil, care reglau presiunea din interior.

Membrii echipei care a participat la experiment. Foto: Medium

Structura era menită să conțină toate mediile de pe Pământ, iar incinta era împărțită în mai multe zone: un deșert, o mlaștină, o pădure de mărăcini, o pădure tropicală, o savană și chiar și un ocean.

Desigur, oamenii nu puteau lipsi dintr-un astfel de experiment. Celor opt oameni care au acceptat să facă parte din proiect li s-au atribuit o zonă de trai și o zonă agricolă, unde urmau să cultive alimentele de care aveau nevoie. Scopul: obținerea autosuficienței alimentare.

Experimentul avea să dureze doi ani și avea niște reguli foarte stricte. Locuitorii complexului nu aveau voie sub nicio formă să încalce izolarea și să părăsească incinta. Orice problemă apărută trebuia rezolvată în interior.

Punctul slab: psihicul uman

Alături de oameni, în complex au fost aduse mai multe animale, inclusiv capre, pui, porci și pești. Zona oceanică a vivariului avea chiar și o populație de corali.

În ciuda faptului că a fost bine pregătită cu plante și animale și a beneficiat de cele mai avansate tehnologii, ecosistemul a suferit constant din cauza lipsei de alimente și de oxigen. Calitatea aerului a fost elementul cel mai greu controlat.

Mai mult, factorii psihologici și-au pus amprenta serios pe membrii grupului. În timp, grupul s-a împărțit în facțiuni, prietenii vechi devenind dușmani și abia mai vorbind unii cu alții.

Fără îndoială, lipsa de oxigen și dieta limitată în calorii și bogată în nutrimente au contribuit la moralul scăzut al membrilor echipajului.

Imagine din interiorul complexului. Foto: AZ Central

În ciuda faptului că fiecare membru avea propria opinie cu privire la cum ar trebui să procedeze echipa, rapoartele ulterioare au arătat că toți au dezvoltat un simț acut al responsabilității pentru ecologia biosferei.

Un vis spulberat

Unul dintre momentele de cotitură ale experimentului a fost cel în care o membră a echipei s-a rănit la deget în timp ce gătea. Medicul echipei a încercat să trateze rana, dar starea femeii s-a înrăutățit.

I s-a permis să iasă din complex pentru câteva zile, deși regulile interziceau clar acest lucru. Când s-a întors, femeia a dus în complex și niște pungi de plastic, fiind acuzată apoi că a introdus în mod fraudulos și mâncare.

Lucrurile au luat o turnură și mai proastă în ianuarie 1993, când s-a aflat că cei care coordonau experimentul pompau pe ascuns oxigen în incinta de sticlă.

Când experimentul s-a încheiat, oamenii de știință adunaseră deja o mulțime de cunoștințe despre mediul înconjurător, dar misiunea de a dovedi că omenirea poate supraviețui pe alte planete într-o biosferă închisă a eșuat.

Un al doilea experiment, cu o conducere diferită, a fost desfășurat între martie și septembrie 1994. Membrii celei de-a doua misiuni au reușit să devină autosuficienți din punct de vedere alimentar.

Dar, după o serie de concedieri, demisii și conflicte cu cercetătorii, proiectul a fost sistat. Astăzi, complexul Biosphere 2 este deținut de Universitatea din Arizona, care îl folosește pentru a desfășura cercetări în domeniul științelor pământului.

Ideea de colonie spațială a fost abandonată, iar complexul funcționează acum ca o seră foarte mare, în care oxigenul este pompat din exterior.

Incredibilia • 24-12-2022, 00:00:58 • 1039 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 20998 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri