X

Döllersheim, satul pe care Hitler l-a distrus ca să-și ascundă originile

La aproximativ 100 de kilometri depărtare de Viena, în nordul Austriei, se află ruinele satului Döllersheim. În urmă cu opt decenii, acest cătun austriac a fost șters de pe hartă de Adolf Hitler, în încercarea de a ascunde originile propriei familii.

În 1837, în Döllersheim, o femeie pe nume Maria Schicklgruber a născut un copil nelegitim. Acest copil era Alois Schicklgruber, tatăl lui Adolf Hitler.

Cine era bunicul lui Adolf Hitler?

Bunica lui Adolf Hitler, Maria Schicklgruber, și tatăl viitorului dictator nazist, Alois Hitler. Foto: dailymail.co.uk

Identitatea bărbatului care o lăsase însărcinată pe servitoarea de 42 de ani nu a fost dezvăluită pe certificatul de botez, păstrat la biserica din sat. Mai târziu, când Alois avea cinci ani, mama lui s-a căsătorit cu Johann Georg Hiedler, iar Alois a luat numele de Hitler (o variațiune a numelui „Hiedler”).

După ce Adolf Hitler a devenit un om politic important, istoricii au încercat să elucideze misterul adevăratei sale origini – un aspect important, deoarece Hitler susținea că strămoșii săi erau arieni.

Istoricul Werner Maser susține că tatăl biologic al lui Alois a fost, de fapt, Johann Nepomuk Hiedler, fratele celui care l-a adoptat. Nepomuk Hiedler era un fermier căsătorit care a avut o aventură cu Maria Schicklgruber.

După ce aceasta l-a născut pe Alois, Nepomuk Hiedler a aranjat o căsătorie între fratele său și Maria, pentru a putea veghea asupra fiului său fără să-și supere soția.

Origini evreiești?

Ideea că ar fi putut avea origini evreiești îl înfuria pe Adolf Hitler. Foto: time.com

O altă teorie, nedovedită, spune că tatăl lui Alois era un evreu pe nume Leopold Frankenberger, pentru a cărui familie Maria lucrase ca bucătăreasă în orașul Graz.

Însă această teorie este respinsă de istorici, fiindcă în Graz nu locuia niciun evreu în perioada în care Maria a rămas însărcinată.

Zvonul cu privire la originile sale evreiești îi provoca lui Adolf Hitler o furie de nestăvilit. În 1931, dictatorul nazist a ordonat unor ofițeri SS să investigheze zvonurile privitoare la descendența lui.

Aceștia nu au găsit dovezi cu privire la existența vreunui strămoș evreu.

O imagine veche a satului Döllersheim, unde s-a născut tatăl lui Hitler. Foto: austria-forum.org

Apoi, Hitler i-a ordonat unui istoric să elaboreze un arbore genealogic ilustrat al familiei sale. Arborele a fost publicat în cartea „Die Ahnentafel des Fuehrers („Genealogia Führer-ului”), apărută în 1937.

Prin aceasta, Hitler a arătat lumii întregi că avea o origine ariană pură. Dar nici acest lucru nu a fost suficient.

Unele surse istorice susțin că Adolf Hitler a hotărât să distrugă cătun Döllersheim, unde diverși sceptici făceau investigații cu privire la originile lui.

Satul, distrus aproape complet

La scurt timp după ce a invadat Austria, Hitler a ordonat ca Döllersheim și alte sate din zonă să fie evacuate pentru a face loc construcției unei tabere militare.

Biserica și cimitirul din Döllersheim. Foto: wikimedia.org

Peste 2.000 de locuitori au fost relocați cu forța, iar casele lor au fost bombardate în timpul exercițiilor militare la care au participat soldații germani.

După ce Al Doilea Război Mondial s-a sfârșit, tabăra a căzut în mâinile sovieticilor. A rămas militarizată până în zilele noastre, fiind administrată în prezent de armata austriacă.

Totuși, începând cu 1981, vizitatorilor li s-a permis accesul în piața satului, la ruinele bisericii Sfântul Petru și Pavel și în cimitirul adiacent.

Incredibilia • 27-12-2019, 21:48:48 • 1962 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14009 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri