X

Disparitia albinelor si sfirsitul lumii

Printre posibilele cauze ale sfirsitului lumii, am putea include si disparitia albinelor. Albert Einstein a spus cindva ca daca albinele ar dispare de pe fata pamintului, atunci omul ar mai supravietui cel mult 4 ani pe planeta. Fara albine, a spus celebrul fizician, nu mai exista polenizare, fara de care nu mai exista plante, nu mai exista animale, nu mai exista… oameni. In anul 1923, filosoful, esoteristul, ginditorul si pedagogul austriac Rudolf Steiner prezicea ca apicultura comerciala va conduce catre disparitia albinelor intr-o suta de ani.

Vremurile de azi par sa-i confirme previziunea…
Sindromul Prabusirii Coloniilor (eng. CCD - Colony Collapse Disorder ) este un fenomen neobisnuit care a inceput sa se manifeste din anul 2006 in Statele Unite si consta in disparitia subita a unor colonii intregi de albine. Ceea ce este misterios este faptul ca nu se stie ce se intimpla cu albinele disparute deoarece in jurul stupilor sint gasite foarte rar citeva cadavre de insecte. E ca si cum lucratoarele ar pleca la adunat de polen si nu se mai intorc niciodata. In stup ramine doar albina regina si citeva larve. S-au observat unele simptome premergatoare disparitiilor cum ar fi faptul ca albinele reactioneaza intirziat la atacurile unor insecte dusman sau sint reticente in a consuma mincarea oferita de apicultori, precum siropul de zahar sau suplimentele de proteine. Fenomenul s-a manifestat prima data in SUA. Intre 1971 si 2006 numarul albinelor salbatice a scazut dramatic, astazi ele aproape ca nu mai exista. Din 2006, au inceput sa dispara si albinele crescute de apicultori. Fenomenul a atins proportii ingrijoratoare, din aceasta cauza i s-a dat si numele de Sindromul Prabusirii Coloniilor.

El se manifesta acum acut si in multe tari din Vestul Europei dar si in Brazilia, India si China. In mod obisnuit, o pierdere de 10%, pe sezon, din coloniile de albine, era considerata ceva normal. In cazul unor epidemii sau invazii de daunatori, se ajungea la pierderi de 30%. Prin CCD, pierderile ajung si pina la 70-80%. In acest ritm, albinele se indreapta spre disparitie, mai ales din cauza ca oamenii de stiinta nu inteleg ce se intimpla cu ele si nu gasesc un remediu. Asociatia Apicultorilor Britanici a estimat chiar ca pina in 2018 albinele vor dispare cu totul din Marea Britanie, daca nu se va gasi o solutie pentru a le salva. Disparitia tuturor albinelor de pe planeta ar fi un dezastru.

Ar putea insemna chiar sfirsitul omenirii. Ele realizeaza polenizarea naturala care sustine perpetuarea pomilor si plantelor. S-a calculat ca o treime din mincarea americanilor depinde de polenizare. S-a estimat ca pentru trei sferturi dintre plante, care furnizeaza omului inclusiv cereale, vegetale, fructe, seminte, nuci, polenizarea este vitala. Pentru a ne imagina consecintele disparitiei albinelor, putem lua ca dovada ceea ce se intimpla in localitatea Sichuan din regiunea Maoxian, China. Aici plantele nu mai beneficiaza de polenizare naturala. Albinele au fost exterminate din cauza utilizarii irationale a pesticidelor. In ultimii douazeci de ani, cei care realizeaza polenizarea pomilor fructiferi sint … oamenii.

O fac manual! Cum se intimpla acest lucru? In fiecare primavara, mii de sateni se urca in peri si meri cu niste pamatufuri, cu care scutura usor polenul de pe flori si il aduna in niste sticle de plastic. Apoi, se urca in alti copaci si cu acelasi pamatuf scutura polenul peste alte flori. Este o metoda hilara de inlocuire a polenizarii naturale, care poate fi aplicata doar in anumite situatii. Sa ne gindim ca mina de lucru a “polenizatorilor” costa, nu mai este gratis ca inainte. Costul polenizarii s-ar adauga pretului produselor care ajung pe masa oamenilor, productiile ar scadea, si inevitabil s-ar ajunge la o crestere a inflatiei si la o criza alimentara mondiala.

Ce anume provoaca CCD? Nu se stie! Oamenii de stiinta investigheaza mai multe ipoteze. Se pune vina pe un virus puternic de origine israeliana, care a declansat o epidemie printre coloniile insectelor din mai multe tari. Se studiaza daca suplimentele alimentare date albinelor de catre apicultori sau medicamentele si chimicalele folosite impotriva altor boli sau daunatori au condus catre aparitia CCD. Altii dau vina pe culturile modificate genetic, al caror polen ar fi afectat implicit si albinele. Se incrimineaza si migrarea artificiala prin care stupii sint transportati de colo colo, la distante mari, facilitind imprastierea unor maladii in rindul coloniilor de albine.

Se da vina, evident, si pe schimarile climatice. O alta cauza posibila a CCD ar fi radiatiile electromagnetice si de radio frecventa emise de liniile de inalta tensiune sau de antenele pentru telefonia mobila. Se crede ca sistemul de orientare al albinelor este bruiat de aceste cimpuri electromagnetice si astfel nu mai sint in stare sa se intoarca la stup. Toate cercetarile se lovesc de un lucru capital: lipsesc cadavrele albinelor disparute si, in consecinta, corpul lor nu poate fi analizat! Primele suspiciuni se indreapta asupra telefoanelor celulare. Echipamentele electromagnetice ar afecta sistemul lor de navigatie. Semnatarul articolului publicat de ziarul italian La Stampa, Carlo Grande, aminteste de avertismentul lui Einstein: ''Daca albinele vor disparea, omenirii nu i-ar mai ramane decat patru ani de viata''.

Ca albinele sunt muncitoare si foarte organizate se stie deja, la fel ca si faptul ca ar reprezenta un indicator de mediu extraordinar de sensibil. Albinele nu apreciaza, de exemplu, lanurile cultivate cu plante modificate genetic, le evita cu grija si dupa cat se pare transmit mesaje de alarma chiar si colegelor lor care nu au survolat inca culturile transgenice. Dar faptul ca ar fi grav amenintate si de undele electromagnetice ale telefoanelor celulare constituie o noutate dezagreabila, anuntata de cercetatori germani de la Universitatea din Landau: insectele, potrivit cercetarilor lor, refuza sa mai intre in stup daca in apropierea lui sunt amplasate antene sau echipamente electromagnetice. Sistemul lor de ''navigatie'' este puternic afectat, in asemenea masura incat nu mai reusesc sa gaseasca drumul spre stupi.

Aceasta ar fi - desi inca controversata, dupa cat se pare - explicatia recentei mortalitati a unor colonii intregi de albine, survenita in multe parti ale lumii, pusa pana acum pe seama prezentei unor paraziti sau carentei de polen. Telefoanele celulare ar provoca ceea ce in termeni stiintifici este definit drept ''Colony collapse disorder'', cu alte cuvinte moartea insectelor departe de casa. Fenomenul, inregistrat inca din toamna trecuta in SUA, a fost semnalat si in Europa, mai intai in Spania, iar acum si in Germania si Marea Britanie. Misterioasa maladie este pe cale sa decimeze albinele americane, expunand riscului polenizarea multor culturi si provocand pagube in valoare de sute de mii de dolari. In ultima vreme, apicultorii din circa 20 de state americane au inregistrat pierderi de pana la 80 la suta din populatia de albine.

Un fenomen neobisnuit ca raspandire si gravitate. Albinele sunt o resursa economica enorma si aflata ''pe statele de plata'' ale naturii. Un stup contine pana la 50.000 de insecte. In Europa exista miliarde de albine si de fiecare data cand una dintre ele iese din fagure polenizeaza circa 100 de flori, o ''munca'' care produce numai in Uniunea Europeana miliarde de euro. Importanta polenizarii este imensa pentru ecosistem: fara albine sute de plane ar disparea. Cu toate acestea, miraculoasele insecte dispar de pe campuri in ritm vertiginos. Apicultorii gasesc din ce in ce mai multe albine moarte sub faguri iar productia de miere a scazut in lumea intreaga.

Desigur ca este din vina substantelor chimice folosite in agricultura, dar si a schimbarilor climatice. Potrivit unui raport al World Watch Institute, o treime din populatiile de albine domestice au disparut deja si aceeasi soarta le asteapta si pe speciile de albine salbatice. Prejudiciilor naturale li se adauga cel economic, deoarece valoarea polenizarii plantelor este estimata la aproximativ 10 miliarde de euro pe an in lume. Suspiciunile ulterioare privind antenele si telefoanele celulare s-au inmultit. Ca sunt periculoase se banuieste de mult timp, iar numeroase cercetari, chiar daca au fost combatute de studii contrare, sustin acest lucru. O ancheta finlandeza datand de cativa ani, de exemplu, a afirmat ca folosirea excesiva si timp de un deceniu a telefonului celular poate creste cu 40 la suta riscul de a dezvolta o tumora la creier.

O cercetare suedeza spune, in schimb, ca undele electromagnetice sunt in masura sa distruga celulele cerebrale. Alarma privind pericolul implicat pentru cei mai tineri, fie ei copii sau adolescenti, este larg acceptata. Studiile continua si un raspuns definitiv nu poate veni decat odata cu analizele care examineaza ''trend-ul'' pe termen lung. Intre timp, insa, ar fi intelept sa se aplice in mai mare masura ''principiul prudentei''. Revenind la albine, indiferent care este explicatia unuia dintre evenimentele cele mai misterioase din punct de vedere ecologic din ultimii ani, este de sperat ca omenirea sa nu se afle pe punctul de a asista la sfarsitul unei specii, demn de un film de groaza. ''Daca albinele vor disparea, omului nu ii vor mai ramane decat patru ani de viata'', a scris Einstein.

Internet • 14-07-2015, 06:00:16 • 4407 vizualizari

Continuare pe Internet »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14056 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri