Departamentul american al Energiei (DOE) si Administratia Nationala pentru Securitate Nucleara (NNSA) au anuntat o realizare uimitoare în domeniul fuziunii nucleare, reusita la Laboratorul National Lawrence Livermore (LLNL).
Este vorba de o descoperire stiintifica majora, care va deschide calea pentru progrese în domeniul energiei curate.
O echipa de la LLNL a realizat primul experiment de fuziune controlata din istorie, producând mai multa energie din fuziune decât energia consumata cu laserul utilizat pentru a declansa procesul. Aceasta realizare unica va oferi informatii despre perspectivele energiei de fuziune curate, în vederea atingerii unui obiectiv care nu de mult parea imposibil: emisii de carbon zero.
În camera instalatiei de aprindere a laboratorului, 192 de fascicule laser au livrat peste 2 milioane de jouli de energie ultravioleta unei cantitati infime de hidrogen, aflata într-un recipient cu diametrul de câtiva milimetri. Hidrogenul a fost încalzit de fasciculele laser, care au generat temperaturi similare celor din centrul Soarelui.
În aceste conditii extreme, recipientul a implodat, determinând atomii de hidrogen sa fuzioneze si sa elibereze energie. Experimentul din laborator a depasit pragul de fuziune prin livrarea a 2,10 megajouli (MJ) de energie catre tinta, rezultând o productie de energie de fuziune de 2,50 MJ si demonstrând pentru prima data bazele stiintifice ale energiei de fuziune inertiala (IFE).
Sunt necesare multe evolutii stiintifice si tehnologice avansate pentru a obtine o energie IFE simpla si accesibila pentru alimentarea cu energie electrica a locuintelor si a întreprinderilor. În combinatie cu investitiile din sectorul privat, exista un mare impuls pentru a determina un progres rapid catre comercializarea fuziunii.
Fuziunea este procesul prin care doua nuclee usoare ale unor atomi se combina pentru a forma un singur atom mai greu, eliberând o cantitate mare de energie. În anii 1960, un grup de oameni de stiinta de la LLNL a emis ipoteza ca laserele ar putea fi utilizate pentru a induce fuziunea în laborator.
Gratie eforturilor de pionierat depuse de fizicianul John Nuckolls, aceasta idee revolutionara a dat startul la mai mult de 60 de ani de cercetare si dezvoltare în domeniul laserelor, opticii, diagnosticarii, modelarii si simularii pe calculator si proiectarii experimentale.
Pentru a urmari acest concept, s-a construit o serie de sisteme laser din ce în ce mai puternice, ajungându-se astfel la crearea celui mai puternic sistem laser din lume. Situat la LLNL California, are marimea unui stadion sportiv si utilizeaza fascicule laser puternice pentru a crea temperaturi si presiuni asemanatoare celor din miezul stelelor si al planetelor gigantice, precum si în interiorul bombelor atomice.
Fuziunea nucleara reprezinta opusul fisiunii nucleare, procesul care are loc într-o centrala nucleara si care se realizeaza prin ruperea atomilor producând multe deseuri periculoase care ramân radioactive vreme îndelungata.
Aceste deseuri sunt deosebit de periculoase si trebuie stocate în siguranta pentru a nu provoca probleme. Fuziunea nucleara produce mult mai multa energie, si doar foarte putine deseuri radioactive. Mai mult decât atât, procesul nu genereaza niciun fel de emisii si nu contribuie la încalzirea globala si la distrugerea mediului.
GABRIEL TUDOR
Magazin istoric • 30-12-2022, 12:01:12 • 653 vizualizari
Covid • Facebook • HotNights • Auto Info • Stiri Alexandria • Licitatii Publice • 10554 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri