X

Decizi Coaliției: Pensiile speciale se vor indexa cu rata inflației. Nu se vor cumula

Liderii coaliției au decis cum va arăta reforma pensiilor speciale. Partea de necontributivitate va fi impozitată cu 15%. Nu este, însă, singura modificare care va fi adusă proiectului aflat în Parlament. Propunerile au fost făcute în miez de noapte într-o ședință la Vila Lac.

Printre amendamentele pentru modificarea proiectului trimis de Guvern în Parlament la finalul anului trecut se numără și eliminarea posibilității ca membrii CSM să poată ieși la pensie după un singur mandat de membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

Cei care încasează mai multe pensii speciale, vor trebui să opteze pentru unul dinte veniturile încasate. De asemenea, nu vor fi pensii mai mari decât salariul avut în perioada de activitate, iar partea de necontributivitate din pensiile speciale va fi supraimpozitată cu 15%.

Totodată, pensiile magistraților vor fi indexate cu inflația și nu în funcție de creșterea salariilor din sistem.

Pentru pensionarii din Ministerul Apărării şi Ordine publică se elimină cinci sporuri din baza de calcul. Amendamentele urmează să fie depuse la proiectul de lege care se află în Senat. Senatul este prima cameră sesizată, după care proiectul merge la Camera Deputaților unde mai poate fi modificat.

Proiectul trimis în decembrie de Guvern în Parlament prevede ajustarea procentului de calcul de la 80% la 65% în majoritatea cazurilor, excepţie făcând magistraţii, care au protecţia deciziei Curţii Constituţionale.

La magistrați este o ajustare dată de o vechime necesară în magistratură, strict în magistratură, dar şi o reducere a cheltuielilor, astfel încât toate pensiile vor fi recalculate şi nicio pensie nu va mai depăşi venitul în calcul, după aprobarea acestui proiect şi publicarea lui în Monitorul Oficial şi după scurgerea termenului de şase luni de zile necesar recalculării prevăzute în lege.

Nu se mai ia în calcul doar ultima lună, ci o perioadă de 12 luni, dacă vorbim de magistraţi din ultimii 10 ani şi tot de la 6 la 12 luni pentru tot sistemul militar în ultimii cinci ani.

Vârsta de acces la pensia de serviciu şi vechimea în serviciu au fost majorate. Astfel, vechimea în specialitate a crescut la minim 15 ani, iar pentru sistemul de justiţie aceasta este de minim 25 de ani, fără perioade asimilate.

De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii.

România riscă să piardă 3 miliarde de euro din cauza pensiilor speciale

Reforma pensiilor speciale este unul dintre obiectivele majore pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a depune la Comisia Europeană solicitarea numărul 3 din PNRR.

Practic, în cazul în care autoritățile nu vor ajunge la un consens, agreat cu Comisia Europeană, România riscă să piardă o parte din banii pentru tranșa a treia, care este în valoare de 3 miliarde de euro.

Până acum, aceste modificări nu s-au făcut deoarece PSD și PNL nu s-au înțeles în privința modificărilor. În timp ce liberalii susțin că pensiile militarilor trebuie menținute la același nivel și dau exemplu altor state europene, unde personalul din armată beneficiază de astfel de drepturi, social democrații sunt de acord cu diminuarea lor.

Așa se face că la ședința la care ar fi trebuit amendată legea, miniștrii PNL au refuzat inițial să participe. Ajunși totuși la discuții, NU au vrut să prezintă amendamente.

USR menţionează că, printr-o scrisoare adresată Guvernului, Comisia Europeană a avertizat că proiectul PSD – PNL „nu face nicio reformă a pensiilor speciale, având un impact foarte mic” asupra cheltuielilor bugetare în domeniu.

„Totodată, CE nu a marşat la minciuna pe care Guvernul PSD-PNL a spus-o Băncii Mondiale pentru a elimina orice discuţie despre reforma pensiilor militare. Cerem PSD-PNL, susţinuţi în tăcere de AUR, să nu mai pună interesul specialilor mai presus de binele tuturor românilor”, se arată în comunicatul USR.

The post Decizi Coaliției: Pensiile speciale se vor indexa cu rata inflației. Nu se vor cumula appeared first on România Liberă.

Romania Libera • 28-03-2023, 00:01:16 • 1231 vizualizari

Continuare pe Romania Libera »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14125 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri