X

De unde provine stratul alb de pe ciocolată?

Ultimul lucru la care te gândești atunci când deschizi un baton de ciocolată este să vezi un strat alb. De obicei, oamenii presupun că ciocolata „s-a stricat”. Totuși, ce se întâmplă mai exact cu ciocolata atunci când apare acest strat albicios?

Ce este stratul albicios care apare pe ciocolată

Un astfel de detaliu nu înseamnă că ciocolata s-a stricat sau s-a învechit. Stratul albicios poate indica două lucruri: „înflorirea grăsimilor” sau „înflorirea zahărului”.

Atunci când procesul este asociat cu zahărul, pelicula albă este cauzată de umiditatea excesivă a suprafeței. Umiditatea face ca zahărul din ciocolată să se dizolve, iar, odată ce acesta se evaporă, cristalele de zahăr rămân la suprafață.

Dacă acest proces are loc pe o perioadă îndelungată, suprafața ciocolatei poate deveni lipicioasă și chiar mai „decolorată”. Acest lucru se poate întâmpla și atunci când ciocolata a fost păstrată la o temperatură relativ scăzută și apoi este plasată într-un mediu cu temperaturi înalte.

Pelicula albă care se formează ca urmare a grăsimilor este asemănătoare cu cea provocată de zahăr, cu excepția faptului că nu iese zahărul, ci untul de cacao. Ca și în cazul „înfloririi” zahărului, cele mai frecvente cauze ale „înfloririi” grăsimilor sunt schimbările rapide de temperatură și depozitarea în locuri cu temperatură înaltă.

Femeie mâncând ciocolată. Foto: unsplash

În concluzie, ciocolata albicioasă nu pare foarte apetisantă, dar poate fi consumată în siguranță. Nici zahărul și nici grăsimile nu îi afectează gustul. Dacă doriți să evitați apariția peliculei albe, atunci trebuie să păstrați ciocolata în condițiile potrivite: într-un loc întunecos și la o temperatură de 18 până la 20° C. De asemenea, este necesar ca ciocolata să stea la o umiditate relativă de cel mult 70%.

Scurt istoric al ciocolatei

Boabele de cacao au fost folosite pentru prima dată de către civilizația maya și a fost considerată o băutură sacră ce era consumata în timpul ceremoniilor religioase. Mai târziu, aztecii au preluat această practică de la mayași și au început să o folosească în mod regulat ca băutură energizantă. Aceștia o preparau prin amestecarea pastei de cacao cu apa și arome naturale, cum ar fi vanilia și ardeiul iute.

Această delicatesă a fost introdusă în Europa începând cu secolul al XVI-lea, atunci când spaniolii au început să aducă cacao din coloniile lor din America de Sud. În secolul al XVIII-lea, ciocolata a devenit populară în întreaga Europa, iar producătorii au început să dezvolte diverse tehnologii prin care puteau procesa mai eficient materia primă, obținând astfel ciocolată de înaltă calitate.

Atlas Geografic • 04-05-2023, 00:00:39 • 421 vizualizari

Continuare pe Atlas Geografic »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 13481 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri