X

De ce putem vedea Luna și în timpul zilei?

Prezența Lunii pe cerul nopții a fascinat oamenii de milenii. Într-un fel, o mare parte din această fascinație poate fi legată de anumite particularități ale satelitului natural al Pământului. Totuși, de ce vedem uneori Luna și în timpul zilei?

De ce vedem Luna în timpul zilei

Foto: PxHere

Vedem Luna în timpul zilei din același motiv pentru care o vedem și noaptea: ea reflectă lumina Soarelui, iar apropierea sa de Pământ o face mai strălucitoare decât cerul.

Dar Luna nu este întotdeauna vizibilă în timpul zilei. Acest lucru se datorează atmosferei Pământului și ciclului orbital al satelitului nostru natural.

Dacă planeta noastră nu ar avea atmosferă, Luna ar fi vizibilă de pe Pământ tot timpul. Fazele Lunii fac ca, atunci când aceasta se deplasează între Pământ și Soare (cum ar fi în timpul unei luni noi), partea luminată este orientată spre noi, iar partea întunecată este orientată în sens opus, ceea ce o face invizibilă pentru observatorii de pe Pământ.

Luna vizibilă în plină zi

Foto: PxHere

Particulele de gaz din atmosfera noastră, în principal azot și oxigen, împrăștie lumina cu lungime de undă scurtă, cum ar fi lumina albastră și violetă.

Această împrăștiere, care implică absorbția și reemisia luminii într-o direcție diferită, conferă cerului Pământului tenta albăstruie.

Pentru a fi vizibilă în timpul zilei, Luna trebuie să învingă lumina împrăștiată a Soarelui. Pentru două sau trei zile în jurul Lunii noi, satelitul nostru natural devine invizibil pentru observatorii de pe Pământ, deoarece poziția sa pe cer înseamnă că lumina împrăștiată a Soarelui depășește Luna.

Dar, așa cum se întâmplă de obicei, apropierea relativă a Lunii de Pământ (aproximativ 384.400 de kilometri) înseamnă că lumina pe care o reflectă ne apare mai strălucitoare decât obiectele care emit sau reflectă lumina care se află la o distanță mai mare, cum ar fi stelele și planetele.

Foto: Hippopx

Trebuie remarcat că vizibilitatea Lunii în timpul zilei este influențată și de alți factori, inclusiv de anotimpuri și de claritatea cerului într-o anumită zi. Luna este vizibilă în timpul zilei, în medie, 25 de zile în fiecare lună.

Celelalte cinci zile au loc în jurul fazelor de lună nouă și lună plină. În apropierea fazei de Lună nouă, satelitul natural este prea aproape de Soare pentru a putea fi văzut.

Atunci când se află în apropierea lunii pline, este vizibilă doar noaptea, deoarece apare la apus și apune la răsărit.

În general, cel mai bun moment pentru a vedea Luna în timpul zilei are loc în primul sfert (la o săptămână după Luna nouă) și în al treilea sfert (la o săptămână după Luna plină).

Luna rămâne deasupra orizontului 12 ore pe zi, dar apariția ei nu coincide întotdeauna cu orele de lumină. Iarna, când zilele sunt mai scurte la latitudini medii, de exemplu, este mai puțin timp pentru ca ea să fie vizibilă în timpul zilei.

În primul trimestru, după-amiaza, satelitul nostru natural poate fi văzut ridicându-se pe cerul de est. În al treilea trimestru, va fi vizibil dimineața, apunând pe cerul vestic.

Aceste faze sunt cele mai lungi perioade în care Luna este vizibilă împreună cu Soarele pe cer, în medie cinci-șase ore pe zi.

Incredibilia • 11-11-2022, 00:01:04 • 748 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14246 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri