X

De ce nu trebuie să mănânci și să bei înainte de analizele de sânge?

Dacă trebuie să faceți analize de sânge vi se recomandă să postiți, ceea ce înseamnă că nu trebuie să mâncați sau să beți nimic în afară de apă timp de câteva ore înainte de analize. Mulți oameni au trecut prin acest proces, dar nu știu de ce este necesar.

Motivul pentru care nu trebuie să mănânci și să bei înainte de analize

Dieta noastră conține o varietate mare de nutrienți, cum ar fi vitamine, minerale, grăsimi, proteine și carbohidrați. Prin urmare, atunci când mâncăm și bem în mod normal, aceste alimente sunt absorbite în mod natural în fluxul sanguin. Acest lucru poate provoca unele modificări în rezultatele anumitor tipuri de analize de sânge.

De exemplu, unele metode de depistare a diabetului zaharat măsoară nivelul de bază al glicemiei după o anumită perioadă de post. Mâncatul înainte de efectuarea analizelor poate face ca glicemia pacientului să fie mai mare, ceea ce poate duce la un rezultat eronat.

Din această cauză o persoană poate fi diagnosticată greșit cu diabet sau pre-diabet dacă medicul nu efectuează un al doilea test și dacă pacientul respectă recomandările cu privire la alimentația înainte de analize.

Prin urmare, recomandările de abținere de la mâncare și băuturi înainte de analize sunt menite să îmbunătățească acuratețea analizelor. Este demn de remarcat faptul că rezultatele exacte sunt o componentă esențială în diagnosticarea multor boli, în monitorizarea stării de sănătate și în alegerea celui mai bun plan de tratament.

La ce tipuri de analize se recomandă să nu mănânci și să nu bei

Testele de glicemie tind să fie analizele care necesită cel mai adesea ca pacientul să postească înainte de a i se lua sângele. În unele cazuri, medicii recomandă un post de până la opt ore, de aceea analizele se fac de regulă dimineața.

Medic efectuând teste la microscop. Foto: unsplash

Analizele de profil lipidic pot necesita ca pacientul să nu mănânce sau să bea înainte. Prin acestea se măsoară trigliceridele, un tip de grăsime care se găsește în organism, precum și colesterolul.

Trebuie să bei doar apă înainte de analize?

Da, orice alt tip de băutură în afară de apă nu ar trebui să fie consumată înainte de analizele de sânge, cu excepția cazului în care medicul își dă acordul. Băuturile răcoritoare, sucurile și alcoolul conțin cantități semnificative de zahăr, ceea ce poate interfera cu rezultatele analizelor.

De asemenea, ceaiul, cafeaua neagră și alte băuturi cu cofeină acționează ca diuretice care pot avea un efect de deshidratare asupra organismului, ceea ce poate duce la niște rezultate eronate. Alte lucruri care pot provoca modificări ale rezultatelor analizelor de sânge includ fumatul, folosirea gumei de mestecat și exercițiile fizice.

În cele din urmă, este important de precizat că cerința postului înainte de analize dispare treptat datorită tehnicilor medicale îmbunătățite. În plus, se fac în permanență cercetări și s-a constatat că multe analize de rutină nu sunt afectate de mâncare sau băutură.  Cu toate acestea, trebuie să întrebăm medicul înainte dacă este necesar să postim sau nu.

Atlas Geografic • 25-10-2022, 00:00:35 • 980 vizualizari

Continuare pe Atlas Geografic »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 9003 articole • 111 documentare • 522 melodii • 888 bancuri