X

De ce arheologii sunt speriați și nu vor să deschidă mormântul primului împărat al Chinei?

În urmă cu aproape 50 de ani, fermierii din provincia chineză Shaanxi au făcut una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile. Aceștia au găsit „Armata de teracotă” în timp ce săpau pe un câmp.

Arheologii se tem să deschidă mormântul lui Qin Shi Huang

Impresionantul mausoleu a fost construit pentru a păzi mormântul lui Qin Shi Huang, primul împărat al dinastiei Qin, care a domnit între 221 și 210 î.Hr. Misiunea acestei armate era de a-l proteja pe împărat în viața de apoi.

În ciuda interesului deosebit care a înconjurat mormântul lui Qin Shi Huang, acesta nu a fost niciodată deschis. Arheologii au ezitat să facă acest lucru, deoarece se tem că săpăturile ar putea deteriora mormântul, pierzând informații istorice valoroase. În prezent, doar tehnicile arheologice invazive pot fi folosite pentru a intra în mormânt și există riscul de a provoca daune ireparabile.

În anii 1870, un arheolog german pe nume Heinrich Schliemann a descoperit orașul Troia. Deoarece au fost efectuate în grabă, săpăturile au distrus o mare parte din rămășițele orașului legendar. Arheologii nu vor să repete aceeași greșeală și caută o soluție non invazivă pentru a cerceta mormântul.

Mormântul lui Qin Shi Huang ar putea avea capcane mortale

Mausoleul lui Qin Shi Huang. Foto: depositphotos

Un alt potențial obstacol în calea deschiderii mormântului îl reprezintă niște presupuse capcane prevăzute cu mecanisme mortale. Într-o relatare antică se menționează faptul că mormântul este plin de „arbalete și săgeți” care au fost concepute pentru a ataca pe oricine îndrăznește să tulbure „somnul” monarhului. În plus, se crede că mormântul ar conține și mercur, un lichid toxic.

Potrivit IFL Science, studiile științifice au analizat concentrațiile de mercur din jurul mormântului și au descoperit niveluri semnificativ ridicate.

Deocamdată mormântul lui Qin Shi Huang rămâne sigilat, dar nu uitat. Importanța istorică și potențialele comori care pot fi găsite în interiorul său îl fac unul dintre cele mai fascinante și intrigante situri arheologice din lume.

Având în vedere posibilele amenințări și provocări legate de deschiderea mormântului, ar putea dura ceva timp până când acest vestigiu istoric ar putea fi studiat pe deplin. Cu toate acestea, odată cu evoluția tehnologiei și a tehnicilor din domeniul arheologiei, este posibil ca într-o zi să putem să aflăm niște secrete care au fost ascunse mai bine de 2.000 de ani.

Chiar dacă mormântul conducătorului nu a fost desfăcut, armata de teracota care îl „păzește” poate fi considerată o minune antică, fiind un exemplu de măiestrie a artiștilor care au trăit în China antică.

Atlas Geografic • 19-01-2023, 00:00:52 • 115 vizualizari

Continuare pe Atlas Geografic »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 6214 articole • 111 documentare • 522 melodii • 888 bancuri