X

Cum a schimbat Mesopotamia lumea?

Introducere
Mesopotamia reprezintă regiunea cuprinsă între râurile Tigru și Eufrat. Suprafața fertilă udată de aceste două râuri este cunoscută ca fiind „Leagănul Civilizației omenirii”, aici dezvoltându-se primele  societăți alfabetizate.

Primele orașe ale lumii
Cele dintâi orașe au apărut în Mesopotamia, în bazinele râurilor Tigru și Eufrat. Funcția inițială a acestor orașe timpurii era reglarea schimburilor comerciale, impuse de necesitatea de a schimba produse agricole pe altele care lipseau din zonă. Unul dintre cele mai dezvoltate orașe a fost Babilon. Zidurile sale atingeau înălțimea considerabilă de 27 de metri și erau considerate de necucerit. Majoritatea orașelor mesopotamiene aveau clădiri cu mai multe etaje.

Crearea scrisului
Scrierea a apărut în Mesopotamia, spre sfârșitul mileniului IV înainte de Hristos, ca metodă de a înregistra informații despre recolte și taxe. Această scriere, denumită cuneiformă, era realizată prin imprimarea în lutul umed a unor urme de formă ascuțită, triunghiulară. Pănă în 2500 înainte de Hristos, scrierea cuneiformă devenise suficient de dezvoltată pentru a reda emoții, precum frica și speranța.

Măsurarea timpului
Mesopotamienii au fost primii din istorie care au folosit un sistem de numerație cu baza 60 pentru măsurarea timpului. De aici derivă împărțirea minutului în 60 de secunde și a orei în 60 de minute. Ei foloseau un calendar lunar ce conținea 12 luni, cu o durată medie de 29,5 zile fiecare.

Banii
Mesopotamienii foloseau inele de argint cu mii de ani înainte de crearea primelor monede. Înainte de aceasta, mici obiecte de lut de diferite mărimi și forme erau folosite pentru comerț și troc. Existau cel puțin 16 tipuri diferite de astfel de „monede” de lut, ce reprezentau diverse lucruri, precum lapte de oaie, parfum și miere.

Sistemul medical
Medicina în Mesopotamia implica o combinație de ritualuri religioase și tratamente medicale. Medicii erau specializați, având propriile lor birouri, paturi și instrumente, și își înregistrau metodele de tratament și diagnostic în texte medicale.

Roata
Roata a fost inventată destul de târziu, cel mai vechi exemplar datând din 3500 înainte de Hristos, din Epoca Bronzului. Dovezile arată că mesopotamienii au folosit roata întâi pentru olărit, apoi au adaptat-o și pentru transport. Stindardul din Ur, un artefact datând din jurul anului 2600 înainte de Hristos, atestă folosirea carelor.

Codurile de legi
Codurile de legi au fost create în Mesopotamia. Cel mai cunoscut este Codul lui Hammurabi. Acesta curpinde 282 de legi ce se referă la o mare varietate de probleme, de la căsătorie până la furt. Codul lui Hammurabi a fost precedat de alte coduri de legi, precum Codul lui Lipit-Ishtar și cele scrise de regele sumerian Ur-Nammu, care a spus că scopul legilor sale este de a-i proteja pe cei slabi în fața celor puternici.

Sursa – Atlas istoric școlar, Referent științific de specialitate Dragoș Sebastian Becheru, Editura CD PRESS, 2017

Vă recomand să urmăriți prezentarea video pe Youtube – https://www.youtube.com/watch?v=PM_0VhlHqQQ

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciere Încarc...

Istorii regasite • 21-11-2022, 00:00:21 • 843 vizualizari

Continuare pe Istorii regasite »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 10529 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri