X

Cum a apărut Gatorade: Istoria celei mai faimoase băuturi din lumea sportului

În 2021, Gatorade Perform, ca brand, era principala băutură sportivă din Statele Unite, cu vânzări de peste 6 miliarde de dolari. În prezent, marca este disponibilă în 80 de țări, cu peste 30 de arome în SUA și peste 50 de arome la nivel internațional.

De la înființare, în 1965, compania s-a extins în Canada în 1984, în Asia în 1987 și în Europa și America de Sud, în anul următor.

Gatorade a devenit celebră în rândul sportivilor datorită conținutului său ridicat de electroliți, care ajută la refacerea mineralelor pierdute și la hidratare. În plus, poate înlocui și electroliții epuizați în perioadele de boală, cum ar fi virozele stomacale.

Dar te-ai întrebat vreodată cum a fost inventată băutura Gatorade?

Povestea din spatele fenomenului Gatorade

Foto: Wikimedia

Când a apărut, Gatorade era doar o simplă băutură cu nume derivat din cel al echipei universitare de fotbal american Florida Gators.

Băutura a fost creată de dr. Robert Cade la mijlocul anului 1965, într-un laborator de la Facultatea de Medicină a Universității din Florida.

La început, ideea a fost să găsească o băutură care să stimuleze transpirația, deoarece în Florida este foarte cald, iar performațele sportivilor scad odată cu creșterea temperaturii.

Pentru a înlocui lichidele din organism excretate atât de repede, Cade a propus un amestec de apă și săruri minerale care, din nefericire pentru primii consumatori, avea un gust neplăcut, puțin sărat.

Dr. Robert Cade. Foto: FreeImages.com

Cade era, de asemenea, șeful Departamentul de Cercetare Renală al universității, așa că toată această linie de studiu avea sens.

Și-a dat seama că avea nevoie de o băutură pentru a le oferi jucătorilor un impuls energetic rapid, precum și pentru a promova transpirația.

Așadar, din moment ce electroliții sunt substanțe chimice cu sarcini pozitive sau negative care ajută la conducerea electricității în tot corpul, alegerea lui Cade a fost perfectă.

Elementele constitutive ale Gatorade ajută, de asemenea, la reglarea chimică a fluidelor din organism, menținându-i pe jucători cât mai activi.

După ce a finalizat amestecul, a luat legătura cu antrenorul echipei, Ray Graves, și i-a trimis o mostră pe care jucătorii să o testeze pe parcursul meciului.

Factorul esențial pentru adoptarea Gatorade

Această primă încercare a lui Cade de a-i ajuta pe jucători a fost un eșec, pentru că băutura energizantă cu infuzie de electroliți avea un gust atât de asemănător cu apa de mare, încât îi făcea pe sportivi să vomite.

În cele din urmă, Cade a găsit soluția în sugestia soției sale de a adăuga suc de lămâie, pentru a face băutura mai gustoasă.

Foto: FreeImages.com

La 2 octombrie 1965, lumea sportului a văzut Gatorade în acțiune pentru prima dată, după ce băutura a fost aprobată de echipa de fotbal și a trecut testul de „vomă instantanee”.

Echipa Florida Gators, deși serios afectată de căldură, a învins, în mod surprinzător, echipa Universității Louisiana.

În 1967, Cade a început să facă avere din simpla sa invenție, vânzând brevetul firmei Stokely-Van Camp, specializată în conserve de carne de porc și fasole, astfel că nu e de mirare că primii litri de Gatorade au fost comercializați în cutii de conserve.

Abia în 1973 Gatorade a adoptat ca logo simbolul fulgerului, băutura fiind introdusă ca element de bază la evenimentele sportive la începutul anilor 1980.

Incredibilia • 24-03-2023, 12:00:50 • 946 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14009 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri