X

Crimele cu Paracetamol: Misterul medicamentelor contaminate cu cianură

În septembrie 1982, în Chicago, SUA, s-au petrecut câteva morți misterioase: o fată de 12 ani, un poștaș, o femeie casnică, mamă a patru copii, și alte patru persoane au decedat din motive aparent inexplicabile.

Rudele poștașului au crezul că omul fusese răpus de infarct. Însă când părinții au ajuns la el acasă, alarmați de vestea morții subite, fratele poștașului a dus mâna la piept și a căzut la pământ. A început să facă spume la gură și a dat ochii peste cap.

Toate victimele consumaseră Tylenol. Foto: Getty Images

Ajunse la fața locului, autoritățile au impus măsuri de carantină asupra casei poștașului, bănuind că era o problemă de sănătate publică, și au început să caute indicii conexe.

În scurt timp, au descoperit o informație revelatoare: victimele luaseră Tylenol, un medicament care, din punct de vedere chimic, este identic cu Paracetamolul.

Anchetatorii au descoperit în coșul de gunoi chitanța pentru un flacon de Tylenol cumpărat în acea dimineață.

„Crimele cu Tylenol”

Cele șapte victime ale crimelor cu Tylenol. Foto: Pinterest

Aceste omoruri au devenit cunoscute sub numele de „crimele cu Tylenol”: șapte persoane, trei dintre ele din familia poștașului, au murit pentru că au consumat capsule de Tylenol amestecate cu cianură.

Cianura este o otravă care coagulează sângele și blochează capacitatea organismului de a absorbi oxigen. Este o substanță care afectează mai ales inima și creierul, deoarece aceste două organe folosesc cantități mari de oxigen.

Efectul său este foarte rapid. Cianura poate fi letală pentru oameni în cantități mai mici de un gram, deși există persoane care au supraviețuit după ce au ingerat mai mult decât atât.

Cianura este una din cele mai periculoase otrăvuri. Foto: Wikimedia

Un indiciu important că cianura stătea la baza crimelor a fost mirosul flaconului cu pastile. De obicei, mirosul de cianură este descris ca fiind similar cu al migdalelor amare.

Când cercetătorii au descoperit că cineva pusese cianură în capsule, consumatorii au fost avertizați să nu ingereze medicamentul.

Producătorul Tylenol, Johnson & Johnson, a retras de la raft 31 de milioane de pachete. Compania a colaborat cu anchetatorii și ulterior a oferit o recompensă de 100.000 de dolari pentru informații care ar fi putut ajuta la identificarea vinovaților.

Angajații Johnson & Johnson au verificat 1.5 milioane de flacoane de Tylenol. Foto: Getty Images

Compania farmaceutică a ajuns să inspecteze manual 1.5 milioane de flacoane și a găsit câteva recipiente care, cu toate că erau sigilate, fuseseră contaminate cu cianură.

În total, au fost descoperite zece flacoane cu pastile modificate.

Ambalajul complet

Aproape 40 de ani mai târziu, cazul rămâne nesoluționat. Cu toate că autoritățile nu au identificat mâna criminală, au încercat să împiedice ca astfel de situații să mai aibă loc.

În anul crimelor, autoritățile SUA au emis noi reglementări privind securizarea ambalajelor medicamentelor vândute fără rețetă.

În urma crimelor cu Tylenol, autoritățile au impus securizarea ambalajelor medicamentelor. Foto: Getty Images

Johnson & Johnson a început să protejeze flacoanele de Tylenol cu trei sisteme de sigilare: o peliculă de hârtie lipită pe orificiul flaconului, un inel de plastic în jurul gâtului containerului și un sigiliu din aluminiu, măsuri care azi sunt ceva obișnuit pentru medicamentele vândute la liber.

Chiar și așa, 1982 nu a fost ultimul an în care medicamentele au fost otrăvite. Câteva persoane au încercat să imite acest proces. În 1986, un flacon de Tylenol contaminat cu cianură a făcut o nouă victimă, de data aceasta la New York, dar ucigașul a fost prins.

De asemenea, o femeie a amestecat Excedrin (un analgezic) cu cianură, ucigându-și soțul în 1986. În fine, în 1991, un bărbat din Seattle a pus cianură în Sudafed (decongestionant nazal) în încercarea de a-și ucide soția, omorând în schimb două persoane străine.


În continuare, descoperă povestea Giuliei Tofana, vânzătoarea de otravă care a ajutat peste 600 de femei să-și omoare soții, apoi află despre Carl Wilhelm Scheele cel ghinionist, chimistul genial ținut minte pentru o otravă.

Incredibilia • 03-02-2023, 12:01:01 • 990 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14125 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri