X

Cine a inventat centura de siguranță? Un cadou făcut întregii lumi

Într-un fel sau altul, practic toată lumea știe deja cât de importantă este centura de siguranță în trafic. Acest dispozitiv relativ simplu poate fi, în cazul unui accident grav, factorul decisiv care să facă diferența dintre viață și moarte.

Cu toate acestea, adevărul este că, deși este un accesoriu popular, puțini oameni îi cunosc originea. În acest articol, explorăm istoria și procesul de dezvoltare a acestui element foarte important pentru siguranța auto.

Nils Bohlin și dezvoltarea centurii de siguranță

Foto: Getty Images

La mijlocul anilor 1950, Volvo a început să manifeste o mare preocupare pentru miile de oameni care erau uciși sau răniți în fiecare an doar pentru că erau aruncați din scaun în timpul accidentelor auto.

Având în vedere acest lucru, producătorul suedez de autovehicule a decis să angajeze un bărbat pe nume Nils Bohlin în 1958, un inginer care a condus departamentul de siguranță al companiei.

La acea vreme, vehiculele aveau chiar și centuri de siguranță în două puncte, dar acestea erau relativ fragile și depășite, fiind concepute de inginerul George Cayley încă din secolul al XIX-lea.

În timp ce Bohlin analiza centurile folosite până atunci, a descoperit că aceste elemente de siguranță nu protejau în mod corespunzător șoferii și pasagerii. De fapt, în multe cazuri, acestea provocau leziuni chiar mai grave decât cele produse de accidentele de mașină.

Tocmai din acest motiv, mulți oameni nici măcar nu purtau centura de siguranță în vehicule.

Centura de siguranță cu design îmbunătățit

Foto: PxHere

Văzând că trebuia să dezvolte un produs mult mai eficient, Bohlin a conceput o nouă centură de siguranță care să protejeze mai bine șoferii și să fie mult mai simplu de utilizat.

Proiectul său a fost centura de siguranță în trei puncte pe care o folosim în mașină și în prezent, în care curelele se atașează la șold și la nivelul umerilor.

Nu a trecut mult timp până când Volvo a testat proiectul și a constatat în curând că era foarte eficient. Astfel, compania a început să le monteze pe toate vehiculele sale, precum și să ofere gratuit proiectul centurii de siguranță altor producători auto.

Ar trebui remarcat faptul că Volvo ar fi putut chiar să profite din vânzarea proiectului, dar producătorul auto suedez a crezut că îmbunătățirea siguranței auto la nivel mondial era cel mai important lucru, mai important decât câștigul material.

Foto: PxHere

În 1968, centura de siguranță în trei puncte a devenit obligatorie pe toate vehiculele americane și, în curând, ideea s-a răspândit în întreaga lume. Invenția lui Nils Bohlin a fost atât de reușită, încât se estimează că a salvat mai mult de un milion de vieți numai în timpul vieții lui Bohlin, care a murit în septembrie 2002.

În 1985, Oficiul German de Brevete a clasificat centura cu trei puncte ca fiind a opta cea mai importantă invenție a secolului, ceea ce, să recunoaștem, este o onoare mai mult decât meritată.

Incredibilia • 05-10-2022, 12:00:49 • 153 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 4643 articole • 111 documentare • 521 melodii • 888 bancuri