X

Cercetătorii din SUA vor elibera miliarde de țânțari modificați genetic

Compania de biotehnologie Oxitec a primit aprobarea Agenției pentru Protecția Mediului din SUA pentru a elibera țânțari modificați genetic. Aceste insecte vor fi eliberate în anumite zone din Florida și California.

De ce vor fi creați țânțari modificați genetic?

Compania își propune să elibereze peste două miliarde de țânțari masculi din specia Aedes aegypti, care nu înțeapă oamenii și care au fost modificați genetic pentru a avea o proteină numită tTAV-OX5034. Acești țânțari sunt o specie invazivă în SUA și sunt purtători ai unor virusuri precum Dengue și Zika.

Conform planului, țânțarii modificați genetic se vor împerechea cu femelele sălbatice și le vor transmite proteina specială. Apoi, femelele născute din aceste împerecheri nu vor ajunge să trăiască până la maturitate. În ceea ce privește masculii, ei vor supraviețui și vor transmite gena care ucide femelele următoarei generații de țânțari.

Potrivit cercetătorilor, această metodă ar avea mai multe avantaje. În primul rând, ar asigura o reducere semnificativă a țânțarilor Aedes aegypti, însă nu i-ar eradica complet, lăsând nealterat lanțul trofic. Modificarea genetică ar fi sigură și pentru prădătorii țânțarilor, deoarece nu este introdus niciun produs toxic. În cele din urmă, ar fi sigură și pentru oameni, deoarece doar femelele mușcă.

Nu toată lumea susține modificarea genetică a țânțarilor

Unii consideră că răspândirea țânțarilor modificați genetic este o soluție extrem de controversată. Ei spun că aceasta ar putea dăuna ecosistemului local. De asemenea, se subliniază și alte riscuri, precum dezvoltarea unei specii hibride de țânțari.

Pe de altă parte, compania Oxitec afirmă că țânțarii modificați genetic vor fi eficienți în controlul răspândirii bolilor, dar vor fi complet inofensivi pentru alte insecte, cum ar fi albinele sau fluturii. La urma urmei, utilizarea altor metode, precum pesticidele, ar afecta toate insectele, nu doar țânțarii.

Țânțarii Aedes aegypti sunt activi în diferite zone din SUA și se găsesc adesea în zonele urbane, unde trăiesc în corpuri de apă stagnante. În unele locuri au dezvoltat imunitate la pesticide, lucru ce îngrijorează autoritățile.

Atlas Geografic • 27-07-2023, 00:00:35 • 259 vizualizari

Continuare pe Atlas Geografic »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 12675 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri