X

Celule HeLa, celulele umane nemuritoare

Celulele HeLa sunt primele celule nemuritoare de origine umană. Linia celulară a crescut pe o probă de celule canceroase de col uterin și au fost prelevate de la o femeie afro-americană pe nume Henrietta Lacks la 8 februarie 1951.

Asistentul de laborator responsabil cu eșantioanele a numit celulele pe baza primelor două litere ale primului și ultimului nume al pacientului, HeLa. În 1953, Theodore Puck și Philip Marcus au clonat HeLa (primele celule umane care urmau să fie clonate) și au donat gratuit eșantioane altor cercetători. Utilizarea inițială a liniei celulare a fost în cercetarea cancerului, dar celulele HeLa au condus la numeroase descoperiri medicale și la aproape 11 000 de brevete.

Henrietta Lacks, singura femeie din lume cu celule nemuritoare!

Henrietta Lacks, o femeie de culoare, și-a găsit sfârșitul pe patul spitalului Jonhs Hopkins din Baltimore, SUA. Femeia suferea de cancer cervical și viața sa a fost pusă sub semnul întrebării cu mulți ani înainte de tragicul eveniment. La prima vedere, femeia nu prezenta nimic ieșit din comun, dar lucrurile s-au schimbat în clipa în care mai multe celule din tumoarea cervicală au fost prelevate din corpul femeii chiar la morgă.

Aceste celule au fost extrase din corpul femeii pentru a ajuta la evoluția medicinei, fără acordul familiei. Ele au fost amestecate cu un soi de plasmă și în acest fel medicii au reușit să înmulțească presupusele celule moarte ale Henriettei Lacks. Atunci a fost pentru prima dată în istoria medicinei când doctorii au reușit să facă ca anumite celule să trăiască după moartea corpului de pe care au fost prelevate.

Doctorul George Gey se chinuia de peste 20 de ani să facă celulele canceroase să trăiască după ce fuseseră prelevate din diversele tumori. Doar găsirea metodei supraviețuirii celulelor canceroase se putea studia formarea, cât și dezvoltarea cancerului în organismul uman. Odată descoperirea efectuată, celulele nemuritoare ale Henriettei Lacks au contribuit decisiv la progresul vindecării mai multor boli.

De exemplu, cu ajutorul acestei celule s-au putut crea vaccinuri împotriva poliomielitei, tehnici de fertilizare în vitro, să deruleze cercetări în domeniul geneticii și să obțină remedii pentru o mulțime de afecțiuni. Mai mult de atât, celulele nemuritoare au fost numite după femeia de culoare, HeLa.

Celule HeLa – Știința face legea

În acest fel, medicina cât și anumiți oameni care controlează companiile farmaceutice au reușit să se îmbogăţească fără precedent în urma descoperirii celulelor HeLa. Drama intervine în momentul în care urmașii Henriettei Lacks, abia după 20 de ani, au aflat că anumite celule au fost prelevate din cadavrul mamei lor. Și tot acest procedeu a fost efectuat fără acordul familiei, ceea ce scoate în evidență moralitatea de care nu pot da dovadă anumiți cercetători.

Ce înseamnă să fii nemuritor

În mod normal, culturile de celule umane mor într-o perioadă de câteva zile după un număr determinat de diviziuni celulare printr-un proces numit senescență. Aceasta reprezintă o problemă pentru cercetători, deoarece experimentele care utilizează celule normale nu pot fi repetate pe celule identice (clone), nici nu pot fi folosite aceleași celule pentru studiu extins.

Biologul George Otto Gey a luat o singură celulă din eșantionul Henriettei Lack și a permis celulei să se dividă și a constatat că aceasta a supraviețuit pe termen nelimitat în cazul în care i-au fost dați nutrienți și un mediu adecvat. Celulele originale au continuat să se dividă. Acum, există mai multe tulpini de HeLa, toate derivate din aceeași singură celulă.

Cercetătorii consideră că motivul pentru care celulele HeLa nu suferă de moarte programată este că mențin o versiune a enzimei telomerazei care împiedică scurtarea treptată a telomerilor cromozomilor. Reducerea telomerelor este implicată în îmbătrânirea și moartea celulelor.

Realizări notabile cu linia de celule HeLa

Celulele HeLa au fost folosite pentru a testa efectele radiațiilor, cosmeticelor, toxinelor și altor substanțe chimice asupra celulelor umane. Ele au contribuit la cartografia genetică și la studierea bolilor umane, în special a cancerului.

Cu toate acestea, cea mai semnificativă aplicare a celulelor HeLa poate să fi fost în dezvoltarea primului vaccin poliovirus. Celulele HeLa au fost utilizate pentru a menține o cultură a virusului poliomielitei în celulele umane. În 1952, Jonas Salk și-a testat vaccinul împotriva poliomielitei pe aceste celule și le-a folosit pentru a le produce în masă.

Dezavantaje ale utilizării celulelor HeLa

In timp ce linia de celule HeLa a dus la descoperiri uimitoare stiintifice, celulele pot provoca si probleme. Problema cea mai importantă cu celulele HeLa este modul în care acestea pot agrava sau deteriora alte culturi celulare într-un laborator.

Oamenii de știință nu testează în mod curent puritatea liniilor celulare, astfel încât HeLa a contaminat multe linii in vitro (estimate la 10-20%) înainte de identificarea problemei. O mare parte din cercetările efectuate asupra liniilor celulare contaminate trebuiau să fie aruncate. Unii oameni de știință refuză să folosească HeLa în laboratoarele lor pentru a controla riscul.

O altă problemă cu HeLa este că nu are un cariotip uman normal (numărul și apariția cromozomilor într-o celulă). Henrietta Lacks (și alți oameni) au 46 de cromozomi(un set de 23 de perechi), în timp ce genomul HeLa este format din 76 până la 80 de cromozomi (hipertriploid, incluzând 22-25 cromozomi anormali). Cromozomii suplimentari au provenit din infecția cu virusul papiloma umană (HPV) care a condus la cancer. În timp ce celulele HeLa seamănă cu celulele umane normale în multe feluri, ele nu sunt nici normale, nici în întregime umane. Astfel, există limite de utilizare a acestora.

Probleme de consimțământ și confidențialitate

Nașterea noului domeniu al biotehnologiei a introdus unele considerații etice. Unele legi și politici moderne au apărut din problemele actuale din jurul celulelor HeLa.

Așa cum a fost norma la acel moment, Henrietta Lacks nu a fost informată că celulele canceroase vor fi folosite pentru cercetare. Anii după ce linia HeLa a devenit populară, oamenii de știință au luat probe de la alți membri ai familiei Lacks, dar nu au explicat motivul testelor.

În anii 1970, familia, Lacks a fost contactată deoarece oamenii de știință au căutat să înțeleagă motivul naturii agresive a celulelor. În cele din urmă au aflat despre HeLa. Totuși, în 2013, oamenii de știință germani au cartografiat întregul genom HeLa și l-au făcut public, fără a consulta familia Lacks.

Informarea unui pacient sau a unor rude despre utilizarea probelor obținute prin proceduri medicale nu a fost necesară în 1951 și nici nu este necesară astăzi. Cazul din 1990 al Curții Supreme din California din Moore v. Regenți ai Universității din California a hotărât că celulele unei persoane nu sunt proprietatea lui și pot fi comercializate.

Cu toate acestea, familia Lacks a ajuns la un acord cu National Institutes of Health (NIH) privind accesul la genomul HeLa. Cercetătorii care primesc fonduri de la NIH trebuie să solicite accesul la date. Alți cercetători nu sunt restricționați, astfel încât datele despre codul genetic nu sunt complet private.

În timp ce probele de țesut uman continuă să fie stocate, specimenele sunt acum identificate printr-un cod anonim. Oamenii de știință și legiuitorii continuă să vină cu întrebări legate de intimitate, deoarece markerii genetici pot duce la indicii despre identitatea unui donator involuntar.

Efemeride • 23-10-2019, 11:27:42 • 118 vizualizari

Continuare pe Efemeride »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 766 articole • 123 documentare • 508 melodii • 886 bancuri