X

Cel mai scurt război care s-a petrecut vreodată a durat numai… 38 de minute. Ce armate s-au confruntat și cum au decurs ostilitățile?

Se crede, în baza unor dovezi arheologice, că primele conflicte armate de amploare din istoria umanității ar fi avut loc în Orientul Mijlociu, cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, având ca protagoniste orașele state ce începuseră să se dezvolte în zonă. Primul conflict militar despre care scrierile păstrate până astăzi oferă informații a avut loc între sumerieni și elamiți, în jurul anului 2700 î.e.n.

Unele războaie au durat ani sau chiar zeci de ani, în vreme ce alte ostilități nu au ținut mai mult de câteva săptămâni. Mai rare au fost conflictele armate dintre două state care au durat mai puțin de o zi. Chiar și un război ce nu ține mai mult de o oră poate avea consecințe catastrofale, pentru cel învins. În istoria confruntărilor armate, Războiul dintre Imperiul Britanic și Sultanatul Zanzibar, petrecut în secolul XIX, figurează drept cel mai scurt schimb de ostilități. Nu a durat mai mult de 38 de minute. De unde a pornit conflictul și cum s-a desfășurat?

În urma unui tratat anglo-german din 1890, arhipelagul Zanzibar (Africa) a intrat în sfera de influență a Imperiului Britanic, fiind declarat protectorat. Cu susținerea britanicilor, Hamad bin Thuwaini a devenit sultan al Zanzibarului. Însă noul sultan a încetat din viață pe neașteptate, existând bănuiala că a fost otrăvit de către vărul său, Khalid bin Barghash, care s-a declarat sultan, peste puțină vreme.

Britanicii nu l-au acceptat ca atare, deoarece aveau pregătit un alt personaj, pentru acest rol important, pe nume Hamoud bin Muhammad. Fără să stea prea mult la discuții, Imperiul Britanic i-a dat un ultimatum lui Khalid bin Barghash, care trebuia să părăsească tronul la 27 august 1896, la ora 9 dimineața. În caz contrar, sultanul avea să aibă parte de război.

Cum Khalid bin Barghash n-avea de gând să cedeze tronul cu una cu două, s-a baricadat în palat, pregătindu-și trupele pentru confruntare. Se baza pe aproximativ 3000 de soldați, însă subestima într-un mod nepermis puterea adversarului, care avea efective mai puține, însă era înarmat până în dinți și susținut de o flotă redutabilă. Britanicii s-au ținut de cuvânt și în ziua în care Khalid trebuia să elibereze tronul în port au ancorat cinci nave de război. Britanicii doriseră o rezolvare pașnică, diplomatică, a diferendului. Însă arabul Khalid n-avea de gând să se conformeze ultimatumului și chiar nutrea speranța că britanicii vor întârzia să deschidă ostilitățile.

S-a înșelat amarnic. Exact la ora prevăzută în ultimatum, în reședința regală s-au auzit primele bubuituri de tun. Primele obiective inamice distruse au fost vasele de luptă ale Zanzibarului, care au fost acompaniate, curând, pe fundul mării, de către iahtul sultanului. Apoi, numeroasele țevi ale tunurilor s-au îndreptat către zidurile palatului regal. În câteva minute de bombardament au pierit peste 500 de susținători ai noului sultan. Apoi, soldații britanici de pe vase au năvălit în ceea ce mai rămăsese din sistemul defensiv inamic, dar n-au mai întâmpinat o opoziție serioasă, întrucât efectul psihologic al atacului fulger fusese copleșitor. Disperat, cu englezii pe urmele sale, Khalid bin Barghash a dat buzna în consulatul german, implorând protecție. La doar 38 de minute de la începerea ostilităților, războiul era încheiat și tronul Zanzibarului era liber!

Internet • 01-11-2017, 08:53:57 • 122162 vizualizari

Continuare pe Internet »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14093 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri