X

Ceasul Apocalipsei spune că mai avem 90 de secunde până la un dezastru

În fața provocărilor crescânde ale lumii moderne, o comunitate științifică a creat „Ceasul Apocalipsei” pentru a ilustra gradul de pericol cu care se confruntă omenirea.

Ce este de fapt Ceasul Apocalipsei?

Ceasul Apocalipsei este un indicator simbolic al pericolelor, cum ar fi războaiele, distrugerea mediului, pandemiile și progresele tehnologice periculoase. Acest concept funcționează ca o metaforă a pericolelor izbucnirii unor evenimente grave care ar putea duce la sfârșitul lumii așa cum o cunoaștem.

Potrivit cercetătorilor, cele mai mari pericole actuale sunt:

  • Războiul dintre Rusia și Ucraina;
  • Războiul din Fâșia Gaza;
  • Nerespectarea acordurilor de reducere a armelor nucleare;
  • Criza climatică;
  • Avansul Inteligenței Artificiale și folosirea ei în scopuri rău intenționate;

Cum funcționează ceasul Apocalipsei

În spatele Ceasului Apocalipsei se află organizația non-profit Bulletin of the Atomic Scientists, înființată în cadrul Universității din Chicago. Inițiatorul acestui concept a fost Eugene Rabinowitch, un om de știință și lider al unei mișcări internaționale care militează pentru dezarmare. Un consiliu de experți monitorizează și evaluează factorii globali care afectează securitatea și viitorul planetei.

Ceasul Apocalipsei își mișcă acul înainte sau înapoi în funcție de evoluțiile de pe scena internațională. De la războaie la pericole biologice, acest ceas simbolic reflectă gradul de siguranță al planetei.

Cine decide ora?

Inițial, decizia privind setarea Ceasului a fost luată de Eugene Rabinowitch și alți experți din comunitatea științifică internațională. După moartea lui Rabinowitch în 1973, responsabilitatea a fost preluată de un consiliu. Acesta este format din oameni de știință și specialiști care monitorizează diverse aspecte, punând accent pe amenințarea nucleară.

La începutul fiecărui an, consiliul se întrunește pentru a actualiza ora Ceasului, bazându-se pe evenimentele globale din anul precedent. Cercetătorii setează acele ceasului cu câteva minute sau chiar secunde înainte de miezul nopții, simbolizând cât de aproape suntem de o catastrofă globală.

Când consiliul s-a reunit în ianuarie 2024, Ceasul a fost setat cu 90 de secunde înainte de miezul nopții, semnalând o apropiere periculoasă de o catastrofă iminentă. Tensiunile din Ucraina și Fâșia Gaza constituie un factor de risc major, iar cercetătorii avertizează că există riscul izbucnirii unui război nuclear.

Deși Ceasul este ceva simbolic, proiectul își propune să alerteze publicul despre cât de aproape suntem de distrugerea lumii cu armele și tehnologiile pe care le-am creat.

Distribuie acest articol:

Atlas Geografic • 10-02-2024, 00:00:39 • 52 vizualizari

Continuare pe Atlas Geografic »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14125 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri