X

Ce sărbătorim la 1 Decembrie?

La 1 Decembrie sărbătorim Ziua Națională a României. Prin legea numărul 10 din 31 iulie 1990 data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Data de 1 Decembrie marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, în 1918. Acest eveniment a avut loc după ce la 27 martie 1918 Basarabia se unise cu România, iar la 28 noiembrie 1918 Bucovina se unise și ea cu țara. La 1 Decembrie sărbătorim deci înfăptuirea României Mari, România care cuprindea între granițele sale pe toți românii.

Ziua Naţională a României este marcată an de an prin evenimente patriotice, în special prin parade militare – cele mai celebre fiind cea de la București de la Arcul de Triumf și cea de la Alba Iulia. Totodată, peste tot în țară, au loc ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor. În catedralele, bisericile și mănăstirile din țară este oficiată slujba specifică ”Te Deum”, prin care sunt pomeniți eroii neamului românesc care au luptat pentru Marea Unire de la 1918. În școli și grădinițe sunt organizate serbări, iar copiii îmbracă portul popular. Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile de stat din ţară, dar și în casele multor români.

1 Decembrie este ziua în care trebuie să ne amintim cu mândrie și recunoștință de cei care au făcut posibilă această mare sărbătoare a neamului românesc.

La mulți ani, România!

La mulți ani, români!

Vă recomand să urmăriți prezentarea video pe Youtube – https://www.youtube.com/watch?v=Fj-sNT4HQco

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciere Încarc...

Istorii regasite • 28-11-2022, 00:00:19 • 335 vizualizari

Continuare pe Istorii regasite »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14009 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri