X

Ce foloseau oamenii din Roma Antică în loc de hârtie igienică?

În Roma Antică, în loc de hârtie igienică, s-a folosit un instrument special similar cu peria de toaletă a băilor din zilele noastre, care se găsea în latrinele publice.

Hârtia igienică nu fusese încă inventată, dar vechii romani știau că trebuie să se curățe după mersul la toaletă.

Potrivit mai multor cercetători, în loc de hârtia igienică, în toaletele Romei antice a fost folosit un anumit instrument igienic numit tersorium.

Era un burete marin așezat pe un băț, care era utilizat la comun de cei care foloseau latrina publică. Instrumentul, care era folosit și ca perie de toaletă, era apoi curățat într-o găleată cu apă și oțet (metoda neasigurând o igienizare optimă a instrumentului).

În loc de burete, soldații romani foloseau uneori și mușchi, care, în comparație cu tersorium, era (din fericire) de unică folosință.

Un tersorium este menționat de Lucius Seneca. Filozoful roman, într-o scrisoare, spune că la mijlocul secolului I un gladiator germanic a folosit acest instrument pentru a se sinucide.

Foto: ancient.eu

Gladiatorul, lăsat singur și nesupravegheat să meargă la baie înainte de o expoziție în amfiteatru, a folosit tersorium-ul ca o suliță, introducând-o pe gât pentru a se sufoca.

Astăzi există un tersorium înfipt în Terme dei Sette Sapiente din Ostia, portul antic al Romei, într-o frescă din secolul al II-lea.

Atlas Geografic • 17-12-2019, 20:38:25 • 598 vizualizari

Continuare pe Atlas Geografic »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 4643 articole • 111 documentare • 521 melodii • 888 bancuri