X

Carti stravechi scoase la lumina (2)

Cercetatorii din Franta au descifrat in sfarsit un cod complex de simboluri misterioase scrise de Carol al V-lea, fostul imparat al Sfantului Imperiu Roman si rege al Spaniei.

Scrisoare secreta decriptata dupa 500 de ani

 Nu doar Leonardo da Vinci scria texte criptate in caietele lui de insemnari, tehnica se practica si la case mai mari. O informatie recenta transmisa de publicatia online Live Science pomeneste despre descifrarea unui cod complex de simboluri misterioase folosit intr-o scrisoare intocmita de Carol al V-lea, regele Spaniei (intre 1516 si 1556), si al Sfantului Imperiu Roman (intre 1519 si 1556), in 1557, intr-un moment cand acesta se temea pentru viata sa. Docu-mentul i-a intrigat pe cercetatori deoarece contine sectiuni lungi de simboluri misterioase care nu puteau fi folosite decat pentru a cripta informatii secrete. 

 In scrisoarea criptata, care a fost trimisa ambasadorului sau din Franta, Jean de Saint-Mauris, Carol al V-lea vorbeste despre tensiunile cu regele francez Francisc I, si despre convingerea sa ca acesta pune la cale un complot pentru a-l asasina. In timpul domniei sale, Carol al V-lea a condus unul dintre cele mai mari imperii din istoria europeana, care acoperea Spania moderna, Germania, Austria, Belgia, Tarile de Jos si parti ale Italiei. si a supravegheat, de asemenea, colonizarea spaniola a Americilor.

 Scrisoarea din 1547 care este datata 22 februarie, contine mai multe paragrafe normale scrise de mana, intercalate insa de sectiuni mari de cuvinte si simboluri cifrate, un cod secret folosit de Carol al V-lea menit sa ascunda informatii sensibile. Documentul cu pricina face parte acum din arhivele Bibliotecii Stanislas din Nancy, un oras din estul Frantei, unde a ramas nealterat de secole. Scrisoarea care a fost scoasa la lumina de personalul bibliotecii in 2019, a intrat mai tarziu in atentia unei echipe de criptografi si informaticieni care si-au asumat misiunea de a decripta sectiunea codificata a documentului.

 Astfel, la sfarsitul anului trecut, dupa mai bine de sase luni de cercetari „minutioase”, echipa a reusit, in sfarsit, spargerea codului, dupa cum se anunta pe 23 noiembrie, la o conferinta de presa tinuta la Biblioteca Stanislas. „Este un lucru rar ca istoric sa reuseasca sa citeasca o scrisoare pe care nimeni nu a reusit sa o citeasca timp de cinci secole”, a declarat cercetatorul proiectului Camille Desenclos, istoric la Universitatea din Picardia Jules Verne din Franta, la conferinta de presa.

 Potrivit unui comunicat, codul folosit de Carol al V-lea a fost greu de descifrat din doua motive principale: In primul rand, pentru ca fiecare simbol reprezenta un cuvant intreg, mai degraba decat o simpla criptare litera pentru litera, ceea ce ar fi fost mult mai usor de rezolvat. In al doilea rand, pentru ca unele dintre simboluri erau „momeli” care nu semnificau nimic, fiind folosite doar pentru a induce in eroare pe oricine care ar fi cunoscut codul si ar fi incercat sa citeasca scrisoarea.

 Cercetatorii au inceput investigatia cu un simplu program de calculator conceput pentru a-i ajuta sa diferentieze simbolurile si sa inteleaga structura scrierii. Acest lucru s-a dovedit inutil si echipa a fost fortata sa creeze un algoritm mai avansat care sa poata folosi modele din simboluri pentru a determina semnificatiile probabile si pentru a evidentia simbolurile „momelilor” probabile, a scris Live Science.

 „Noul algoritm a ajutat sa descopere o parte din pasajul ascuns, dar nu a putut descifra intreaga sectiune”, au subliniat cercetatorii in comunicatul emis. Din fericire, totusi, echipa a reusit sa gaseasca o parte dintr-un cod de decriptare intr-o alta scrisoare, scrisa de Jean de Saint-Mauris unui alt ambasador in serviciul lui Carol al V-lea, care a ajutat la completarea golurilor.

 Decriptarea completa a scrisorii  evidentiaza o „pace fragila” intre Carol al V-lea si Franta, au cazut de acord cercetatorii. Tensiunile acelor vremuri dintre Franta si Spania au aparut inca din timpul Razboiului Italiei care a durat din 1494 pana in 1495, inainte ca regele Carol al V-lea sau Francisc I sa ajunga la putere. In timpul razboiului, Spania ocupase o regiune de nord-est a Italiei cunoscuta sub numele de Piemont, care se invecina cu Franta la est. Acest lucru i-a nelinistit pe francezi, deoarece Spania putea ataca cu usurinta din Piemont daca ar fi decis sa invadeze Franta.

 Scrisoarea lui Carol al V-lea a fost scrisa la scurt timp dupa moartea regelui Angliei, Henric al VIII-lea, care a fost un aliat important al lui Francisc I. De teama ca moartea lui Henric al VIII-lea ar fi putut destabiliza Franta si ar fi putut determina liderii sai sa actioneze irational, Carol al V-lea l-a incurajat pe Saint-Mauris sa faca tot posibilul pentru a mentine pacea intre cele doua natiuni.

 Cu toate acestea, Carol al V-lea a mai scris ca a auzit de un zvon potrivit caruia cineva de la varful politicii franceze i-a sugerat lui Francisc I sa-l asasineze, motiv pentru care ii cerea lui Saint-Mauris sa investigheze problema.

 Aceasta este prima si singura mentiune despre acest complot de asasinat pe care istoricii au descoperit-o vreodata si, desi zvonul auzit de Carol al V-lea era probabil fals, este totusi o noua piesa importanta de cripto-grafie, au scris cercetatorii.

 Foarte interesanta este mentionarea in scrisoare a unui grup de consilieri al lui Carol al V-lea cunoscut sub numele de „liga Schmalkaldic”, condusa de un grup de printi luterani germani care s-au opus hotararilor religioase impuse de Sfantul Imperiu Roman catolic. In momentul in care a fost scrisa scrisoarea, Carol al V-lea incepuse deja o operatiune militara pentru a aduce liga sub controlul sau, amintesc cercetatorii.

 Dar, in ciuda suspiciunilor lui Carol al V-lea cu privire la diferitii sai dusmani, 1547 a ajuns sa fie un an bun pentru domnitorul spaniol. Pana la sfarsitul anului, Francisc I murise si liga Schmalkaldic a fost desfiintata, ceea ce l-a lasat intr-o pozitie mult mai puternica.

 Cu scrisoarea din 1547 decodificata in mana, cercetatorii spera acum sa sparga coduri si din alte scrisori criptate scrise de Carol al V-lea. Aceste tipuri de corespondente ofera un „instantaneu rar al strategiei lui Carol al V-lea in Europa”, de-clara Desenclos. „Este probabil sa facem multe alte descoperiri in urmatorii ani”.

GEORGE CUSNARENCU

Magazin istoric • 14-03-2023, 00:01:23 • 125 vizualizari

Continuare pe Magazin istoric »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 8726 articole • 111 documentare • 522 melodii • 888 bancuri