Traditia calusarilor vine din vremuri stravechi si e nascuta din credintele pagane pre-crestine. Pe vremuri calusarii erau preoti ai cultului solar. Condusi de un mare preot- devenit vataf dupa raspandirea crestinismului - dansurile lor erau mai mult decat initiatice. Erau exorcizante. Marele preot era cel care implora zeul sa il ajute si el insusi conducea mica armata a calusarilor care se razboiau cu duhurile rele ce puneau stapanire pe sate.
Mai mult, calusarii depuneau un juramant al tacerii, doar vataful avand voie sa vorbeasca. Din cand in cand, la indemnurile vatafului, calusarii scoteau anumite strigate de lupta. S-a constatat ca atat juramantul de tacere cat si strigatele de lupta isi aveau rolul lor mai mult decat important. Cercetari de ultima ora in domeniul energetic au demonstrat ca pentru fiecare cuvant rostit organismul cheltuie o anumita cantitate de energie.
Mai mult, strigatele, in functie de tonalitatea si forta lor, emit energie. Folosite in lupta, strigatele distrug armonia dusmanului, ii anihileaza puterea (cat de destepti au fost stramosii nostri cand au descoperit asta cu mii de ani inaintea practicantilor de arte martiale).
Marele preot al cultului, isi transmitea cunostintele unui singur barbat care urma sa-i ia locul.
Datorita raspandirii crestinismului, celelalte culte pagane au pierdut teren, putin cate putin, ramanand, totusi, adanc inradacinate in lumea satului. In felul acesta, “Calusul” a ramas doar un dans inteles de tot mai putini oameni. Cu toate astea sunt oameni care cred in continuare ca privitul calusarilor te ajuta si iti aduce noroc tot anul.
Celor care muncesc de Rusalii li se stramba gura
In anumite zone din sudul tarii, de Rusalii taranii stau acasa si nu muncesc timp de 3 zile de teama ca altfel vor fi pedepsiti de Dumnezeu.
Se spune ca cei care nu respecta traditiile vor avea necazuri tot anul, vor saraci iar gura li se va stramba. Mai mult, femeilor care sunt prinse ca lucreaza, ielele le vor stamba mainile si le vor lua graiul.
Apa sfintita de Rusalii aduce recolte bogate In judetul Bihor satenii duc la biserica diverse vase in care urmeaza sa faca mancare in timpul anului, faina si sare amestecata cu furaje pentru animale. Animalele care vor consuma mancarea binecuvantata de preot vor fi ferite de actiunile spiritelor rele si de vrajile rele.
Din faina se coace paine pe vatra care e mancata in familie.
Femeile sterpe care vor manca paine facuta din faina de la biserica vor ramane gravide iar femeile gravide care mananca din acea paine vor naste copii frumosi si sanatosi. Cu apa sfintita de preot taranii merg si stropesc ogoarele si gradinile ca sa aiba recolte bogate. Mai mult, in anumite zone, gospodinele duc la biserica ramuri de tei care vor proteja casa de duhuri rele. In Halmeu ielele sunt alungate cu... capsuni In zona Halmeului, cunoscuta si sub numele de Tara Capsunilor, Rusaliile au o semnificatie aparte.
Aici legenda spune ca a doua zi dupa Rusalii, taranii trebuie sa alunge ielele cu... capsuni.
Asta ca ielele sa nu strice culturile oamenilor, stiut fiind faptul ca aceste entitati ale vazduhului se prand in hora si danseaza stricand culturile si gradinile oamenilor. Capsunile nu trebuie sa fie stricate altfel ielele se intorc si ii iau graiul nesabuitului. Iar cel care arunca cel mai departe capsuna va fi ajutat de Dumnezeu si va avea recolta cea mai bogata.
Udatul nevestelor
Tot a doua zi dupa Rusalii, pe Valea Gurghiului are loc un obicei pastrat din vechime si anume udatul nevestelor. Traditia spune ca femeile udate vor fi mai frumoase si mai sanatoase. Mai intai are loc o petrecere sateasca, unde barbatii, tineri si batrani, imbracati in straie de sarbatoare se incing la joc.
Se joaca batuta si invartita, dansuri pline de magie, pe care altadata preotii pagani le oficiau cu oamenii lor in fata enoriasilor veniti sa se inchine zeilor.
La asfintit se canta melodia “De-a lungul”. Atunci barbatii se aduna si invita la dans femeile. Intai pe cele casatorite in ultimul an, apoi pe fetele nemaritate si la urma nevestele “cu vechime”. Stransi laolalta cu totii, pornesc spre rau unde un flacau asteapta femeile ca sa le arunce in apa. Barbatii care vor sa-si scape nevestele de la udat trebuie sa se tocmeasca pentru ele.
Nici o femeie nu lipseste de la sarbatoare. Radacina sarbatorii se regaseste in ritualurile magice pre-crestine. In acele vremuri, pentru a imbuna zeii locali, cei datatori de viata (stapani ai apei si ai Soarelui), acestora le era oferita in fiecare an o fata neprihanita. fata era legata pe o pluta si pluta lasata sa pluteasca in deriva.
Daca zeii se indurau de fata, o scoteau la liman si ii salvau viata, dar fata nu avea voie sa se mai intoarca niciodata in satul sau natal. daca insa zeii aveau nevoie de fecioara ca sa ii slujeasca, atunci o primeau la ei. Influenta crestinismului si-a spus cuvantul si asupra acestor ofrande sangeroase si darul catre zei a devenit, treptat, unul simbolic.
Sarbatoarea Fiilor satului
Cunoscuta si sub numele de Duminica Mare – pentru ca la slujba sunt pomeniti toti sfintii din calendar - prima duminica de dupa Rusalii, este sarbatorita, la Manastirea din Pietris Vale, si ca ziua fiilor satului. Localnicii vin inca de dimineata la manastire. Dupa Liturghie, in jurul pranzului, multimea iese cu praporii in camp, pe locul sfant de langa biserica. Legendele locale spun ca prin acele locuri a trecut insusi marele imparat al crestinilor, Constantin, impreuna cu evlavioasa sa mama, Elena.
Cu un toiag infipt in pamant, Constantin a hotarat loc de manastire. upa ce preotii binecuvanteaza pamantul ca sa dea recolte bogate, taranii saruta crucea si primesc aghiazma. Apoi, toata lumea se strange in curtea manastirii unde sunt bucatele aduse pentru a fi binecuvantate. Dupa aceea, fiecare se intoarce la casa sa unde se pune masa mare in curte, cinstita cu cele mai bune mancaruri si vinuri din camari.
Sfanta Fecioara din Sumuleu-Ciuc
Credinciosii de rit catolic au un mod aparte de a sarbatori Rusaliile. Aici exista o statuie a fecioarei despre care se zice ca este facatoare de minuni.
In fiecare an, sute de pelerini din tara si de peste hotare se aduna in cel mai mare pelerinaj catolic din Estul Europei.
Ei se roaga Fecioarei pana in zori de zi. Multi poarta cu ei obiecte personale ale persoanelor netransportabile, pe care le ating de statuia miraculoasa. Dimineata toata lumea se indreapta, intonand imnuri si rugaciuni, catre Dealul Calvari, unde este asteptat rasaritul soarelui. In lumana rasaritului, pelerinii incearca sa desluseasca vreun semn divin de la Fecioara Maria.
Pogorarea Sfantului Duh sau sarbatoarea cincizecimii
La 50 de zile de la Inviere si la 10 zile de la Inaltarea Domnului la cer, a fost trimis pe Pamant, in chip de limbi de foc, Duhul Sfant Mangaietorul, “cel care din Tatal purcede”.
El a fost trimis de catre Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru a binecuvanta neamul omenesc, pentru a carui mantuire s-a jertfit Isus.
Putini sunt cei care stiu de ce tocmai a 10 zi de la Inaltarea lui Isus a coborat Sfantul Duh asupra apostolilor sub forma de limbi de foc. Nimic nu se face fara voia Domnului in imparatia cerurilor, cu atat mai mult pe Pamant. Pentru ca Isus, cand s-a inaltat la Ceruri, a zabovit cate o zi la fiecare dintre cele noua cete ingeresti ce apara hotarele celor noua ceruri de pana la Dumnezeu.
Abia in cea de a 10 zi, Isus s-a asezat la locul ce i se cuvine in Univers, la dreapta Tatalui. Si abia atunci, devenind una cu Tatal, El a trimis pe Pamant Sfantul Duh, puterea ce leaga de-a pururi dreptatea si bunatatea. La evrei Cincizecimea se mai numea si Sarbatoarea Saptamanilor – a celor 7 saptamani de seceris - pentru aducerea aminte de ziua in care Dumnezeu i-a inmanat lui Moise Tablele Legii.
Crestinii insa o sarbatoresc ca Ziua Pogorarii Duhului Sfant. Caci coborand asupra apostolilor Sfantul Duh si minunandu-se cei care erau in jurul acestora de darul ce li-l facuse Dumnezeu, numai in acea prima zi s-au botezat peste 3000 de persoane, cifra foarte mare pentru acele vremuri.
Internet •
14-07-2015, 06:00:16 •
3454 vizualizari