X

Boala fără nume: Femeia a cărei vezică urinară produce alcool

O femeie care avea nevoie de un transplant de ficat pentru a supraviețui s-a confruntat în repetate rânduri cu o problemă majoră: de fiecare dată când era testată, analizele arătau că băuse alcool.

În aceste condiții, pacienta era neeligibilă pentru transplant. Totuși, intrigați de vehemența cu care femeia nega că ar fi consumat alcool, medicii au decis să investigheze fenomenul. Așa au descoperit că în corpul femeii se întâmpla ceva bizar.

Suspectată de alcoolism

Testele de urină o descalificau pe pacientă pe nedrept. Foto: insider.com

Femeia în vârstă de 61 de ani a mers la Spitalul Universității din Pittsburgh pentru că suferea de ciroză și trebuia inclusă pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat. Suferea, de asemenea, de diabet, având un nivel al glicemiei foarte ridicat.

Anterior, femeia mersese la un alt spital, dar nu a fost acceptată pe lista de așteptare pentru transplant deoarece urina ei a conținut în repetate rânduri urme de alcool.

Medicii de la primul spital i-au spus pacientei că, înainte de a fi eligibilă pentru transplant, avea nevoie de tratament pentru dependența de alcool. Testele realizate la Spitalul Universității din Pittsburgh au avut același rezultat.

Din hârtii reieșea că femeia consumase alcool. Totuși, medicii au observat ceva curios: testele de urină pentru doi metaboliți ai alcoolului, glucuronida de etil și sulfatul de etil, erau negative.

Dr. Kenichi Tamama. Foto: cnn.com

„Acest lucru era ciudat, deoarece cel puțin unul dintre acești metaboliți ar trebui să fie prezent în urină timp de câteva zile de la consumul de alcool”, a declarat Dr. Kenichi Tamama, coordonatorul echipei care a cercetat cazul.

Acesta a fost primul indiciu că ceva era în neregulă. Testele de sânge pentru etanol erau, de asemenea, negative, iar femeia nu părea a fi în stare de ebrietate.

Misterul a fost elucidat

În plus, Tamama a observat că urina femeii conținea cantități foarte mari de glucoză (din cauza diabetului zaharat) și cantități ridicate de drojdie. Medicul s-a întrebat dacă nu cumva microbii din vezica urinară a femeii transformau glucoza în alcool.

După ce au făcut o serie de teste, oamenii de știință au elucidat misterul. Fenomenul petrecut în corpul femeii este asemănător cu o afecțiune rară, numită „sindromul auto-fermentației alcoolice”, în cadrul căreia microbii din tractul gastrointestinal transformă carbohidrații în alcool.

Foto: techexplorist.com

Persoanele care suferă de sindromul auto-fermentației alcoolice se pot îmbăta doar din consumul de carbohidrați. Dar, în cazul femeii din SUA, fermentația avea loc în vezica urinară, ceea ce face ca afecțiunea ei să fie distinctă.

În cazul ei, alcoolul nu ajungea din vezică în sânge, astfel încât pacienta nu părea în stare de ebrietate. Afecțiunea femeii este atât de rară, încât nici măcar nu avea un nume atunci când a fost depistată de medici.

Aceștia au propus să-o numească „sindromul auto-fermentației alcoolice urinare” sau „sindromul fermentației vezicii urinare”.


Te fascinează știrile din lumea medicală? Citește și despre 5 cele mai ciudate boli din lume, atât de rare, încât par ireale. Apoi, îți recomandăm Suntem blocați pe Terra? 5 boli de care suferă cei ce fac călătorii în spațiu.

Incredibilia • 05-12-2022, 00:00:59 • 138 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 6214 articole • 111 documentare • 522 melodii • 888 bancuri