X

Alexandru cel Mare a organizat un concurs de băut în care toți participanții au murit

Alexandru cel Mare este cunoscut pentru faptul că a fost unul dintre cei mai buni comandanți militari din istorie – poate cel mai bun. De asemenea, Alexandru a devenit celebru pentru stilul său de viață extravagant și pentru pasiunea irepresibilă pentru vin.

Concursul de băut vin în care toți participanții au murit

Se știe că tânărul conducător al Macedoniei a fost educat de către Aristotel, unul dintre părinții filosofiei. În timpul vieții sale a avut mereu un anume respect pentru filosofi și pentru oamenii erudiți în general.

Povestea concursului de băut a început în orașul persan Susa, în anul 324 î.Hr. Calanus, care era un filosof respectat și consilierul lui Alexandru, a hotărât să se sinucidă. Bărbatul care avea 73 de ani i-a spus conducătorului că se simte slăbit și că nu mai vrea să continue să trăiască o viață atât de infirmă. În ciuda rugăminților lui Alexandru, Calanus și-a pus capăt zilelor intrând într-un foc funerar.

După ce și-a pierdut prietenul apropiat, Alexandru cel Mare a decis să cinstească memoria regretatul filosof printr-un eveniment major. La început a dorit să organizeze o olimpiadă în Persia.

Cu toate acestea, localnicii nu erau familiarizați cu sporturile grecești, iar marele conducător a venit cu o altă idee care să-i unească atât pe greci, cât și pe perși – un concurs de băut vin.

Alexandru primind vestea sinuciderii lui Calanus. Pictură de Jean-Baptiste de Champaigne

Singura problemă era că localnicii nu prea erau obișnuiți cu alcoolul la fel de mult ca macedonenii, care puteau fi invidiați și de către Dionisos, zeul grec al vinului. Alexandru a hotărât să organizeze totuși concursul.

Câștigătorul acestui concurs neobișnuit urma să primească un premiu impresionant în aur. Aparent părea o distracție destul de inofensivă. Cu toate acestea, odată ce concursul a început, s-a transformat într-un spectacol grotesc care nu a mai avut nimic de-a face cu cinstirea memoriei filosofului.

Toți cei 41 de participanți au murit din cauza intoxicației cu alcool. Cei mai mulți dintre ei au murit în timpul concursului, iar restul câteva zile mai târziu.

La finalul concursului a fost declarat câștigătorul. Un războinic grec pe nume Promachus a băut 13 litri de vin, însă a murit la patru zile după ce și-a încasat premiul.

Alexandru cel Mare însuși a mai trăit doar un an după acest eveniment. Cauza morții sale este subiectul multor dezbateri între istorici, iar unii sugerează că a murit din cauza unei intoxicații cu alcool.

Atlas Geografic • 31-03-2023, 00:00:35 • 399 vizualizari

Continuare pe Atlas Geografic »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 10517 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri