Există monarhi ce rămân în istorie datorită marilor realizări din timpul vieții. Nu este neapărat cazul regelui Adolf Frederick al Suediei. Imaginea acestui om este vie în memoria posterității printr-un amănunt deosebit: s-a îndopat cu mâncare până când a murit.
Există câteva motive bune să ne amintim de domnia regelui suedez Adolf Frederick, cuprinsă între 1751 și 1771. Domnia lui a făcut parte din Epoca Libertății, în timpul căreia drepturile suedezilor au sporit și țara a cunoscut o lungă perioadă de pace.
În 1766, sub domnia sa, parlamentul suedez a adoptat prima legislație din lume care sprijinea libertatea presei și dreptul la informare. Însă detaliu pentru care domnia lui este ținută minte în mod deosebit este felul în care s-a sfârșit: regele a mâncat până când a „crăpat”.
În Marțea Lăsatului Secului, în februarie 1771, regele a ținut sărbătoarea într-o manieră tradițională, cu multe bucate gustoase și pregătindu-se pentru intrarea în Postul Mare.
În timpul postului, unii creștini își interzic anumite mâncăruri, inclusiv carnea, ouăle și lactatele. În timp, oamenii au instituit tradiția de a se pregăti pentru această perioadă de privațiune consumând mâncăruri interzise în timpul postului, mâncăruri cu care se îmbuibau de Lăsatul (sau Lăsata) Secului.
Este clar, însă, că regele suedez a mers prea departe. Pe 12 februarie 1771, a luat o masă care includea homari, caviar, scrumbii afumate, varză murată, carne și napi fierți.
Dată fiind enormitatea mesei, probabil că cei mai mulți oameni s-ar fi declarat satisfăcuți. Însă regele nu era un muritor de rând. Avea o poftă de mâncare imensă și era obișnuit să mănânce peste măsură.
După ce a băut șampanie, a decis să mănânce la desert semla. Acestea sunt chifle din făină albă, acoperite cu frișcă și migdale, o specialitate care a apărut în jurul anului 1540.
De atunci, semla au devenit o hrană tradițională pentru regii și aristocrația suedeză de Lăsata Secului. Erau dulciurile preferate ale regelui, ceea ce explică motivul pentru care a mâncat atât de multe.
Cei mai mulți suedezi mănâncă patru sau cinci semla între Anul Nou și Postul Paștelui, însă regele a mâncat 14 la o singură masă. Incredibil este faptul că nu erau niște semla simple – fiecare îi era servită regelui într-un castron cu lapte fierbinte, aromat cu scorțișoară și stafide.
După dulciuri, regele nu a mai putut să mănânce. În aceeași zi, a murit din pricina unor probleme digestive cauzate de cantitatea enormă de mâncare ingerată. În mod ironic, tocmai masa care îl pregătea pentru post l-a împiedicat să mai prindă Postul Paștelui.
Moartea lui a avut și consecințe politice nefaste. După decesul regelui, la tron a urcat Gustav al III-lea, fiul său. Acesta a pus capăt Epocii Libertății, instaurând o dictatură și restricționând sever libertatea presei.
De asemenea, a început un război costisitor cu Rusia, conflict care s-a terminat cu o înfrângere usturătoare.
Nu numai domnia lui Gustav al III-lea a fost mai întunecată decât a tatălui său, ci și moartea sa. În loc să moară îmbuibându-se cu cofeturi delicioase, Gustav al III-lea a fost ucis de glonțul unui asasin.
Incredibilia • 27-10-2022, 00:01:07 • 1792 vizualizari
Covid • Facebook • HotNights • Auto Info • Stiri Alexandria • Licitatii Publice • 20998 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri