X

9 curiozități despre Telescopul Spațial James Webb

Telescopul Spațial James Webb (JWST) este una dintre cele mai complexe minuni tehnologice din lume. Nu numai că este un telescop extrem de avansat, dar funcționează autonom în spațiul îndepărtat și trimite date către Pământ de la milioane de kilometri depărtare!

Dacă te-ai întrebat vreodată ce-i cu toată agitația din jurul acestei revoluții astronomice, pregătește-te să fii uimit cu câteva curiozități despre Telescopului Spațial James Webb.

Telescopul Spațial James Webb este numit după cel de-al doilea administrator al NASA

Foto: Freepik.com

Denumit inițial Next Generation Space Telescope, JWST a fost redenumit în 2002 în onoarea lui James Webb.

În calitate de oficial de cel mai înalt rang al NASA din 1961 până în 1968, Webb a transformat NASA în mașinăria extrem de bine coordonată pe care o știm astăzi.

Webb a supravegheat, de asemenea, programele Mercury și Gemini și majoritatea programelor Apollo.

Denumirea telescopului după Webb a fost controversată, deoarece acesta fusese acuzat de complicitate la concedierea sistematică a oricărui angajat suspectat de homosexualitate.

A durat 26 de ani pentru a trece de la propunere la implementare și apoi lansare

Foto: Unsplash.com

Drumul JWST a fost cel puțin anevoios, având în vedere că a fost propus în 1996, cu o dată de lansare în 2007.

Misiunea a fost reprogramată de mai multe ori din cauza costurilor care au crescut vertiginos, ceea ce a întârziat-o și mai mult.

În 2011, la patru ani de la data inițială de lansare, faza de proiectare a JWST s-a încheiat și a început construcția pieselor. Cinci ani mai târziu, telescopul a fost în sfârșit asamblat, iar testele au început.

În 2018, scutul solar al telescopului s-a rupt în timpul testelor, iar o analiză a constatat 344 de posibile defecțiuni într-un singur punct.

Cei patru ani care au urmat au fost petrecuți găsind soluții și testând din nou totul. Faptul că a fost lansat în 2022 este, în aceste condiții, incredibil.

Instrumentele JWST îi permit să capteze imagini ale unor obiecte de 100 de ori mai puțin luminoase decât ar fi putut-o face Telescopul Spațial Hubble.

Foto: Shutterstock.com

JWST are patru instrumente științifice: o cameră în infraroșu apropiat, un spectrograf în infraroșu apropiat, o cameră combinată în infraroșu mediu și spectrograf și o cameră combinată în infraroșu apropiat, spectrograf și senzor de orientare.

Aceste patru instrumente oferă telescopului spațial James Webb abilități fără precedent pentru a colecta date despre univers și începuturile sale.

Telescopul Spațial James Webb poate vedea înapoi în timp

Când s-au format primele galaxii, lumina pe care acestea o emiteau era în spectrul vizibil.

Cu cât sursa de lumină se află mai departe, cu atât se deplasează mai mult în spectrul infraroșu.

Cum JWST realizează imagini cu ajutorul senzorilor infraroșii, acesta este capabil să capteze lumina primelor stele care s-au format așa cum niciun telescop dinaintea sa nu a reușit.

Capacitatea de a privi înapoi la originile universului nostru este una dintre cele mai importante caracteristici ale JWST.

Telescopul Spațial James Webb poate vedea chiar și prin norii de praf interstelar

Foto: Shutterstock.com

Spațiul are și el praf, iar acest praf stă în calea telescoapelor obișnuite. Acest lucru este deosebit de deranjant, deoarece, atunci când galaxiile se formează, dispersează mult praf.

Cum lumina infraroșie se poate deplasa prin norii de praf mai ușor decât lumina din spectrul vizibil, JWST poate capta imagini mai bune ale galaxiilor în formare decât orice alt telescop.

Telescopul Spațial James Webb trebuie menținut sub -223 °C pentru a funcționa corect

Foto: FreeImages.com

Particularitatea telescoapelor în infraroșu este că orice formă de căldură le poate face inutile.

De aceea nu putem folosi telescoapele în infraroșu pe Pământ sau telescopul spațial Hubble – sunt pur și simplu prea multe interferențe termice.

Temperatura spațiului este, de fapt, mai mică decât temperatura de lucru a telescopului, dar acest lucru este valabil doar pentru obiectele care nu sunt atinse de lumina Soarelui.

Pentru a contracara acest lucru, JWST dispune de un scut solar alcătuit din cinci straturi de peliculă reflectorizantă la fel de subțire ca un fir de păr, care reflectă lumina Soarelui pentru a împiedica interferența acesteia cu instrumentele extrem de sensibile.

Pentru că telescopul trebuie să rămână tot timpul la umbra scutului solar, acesta nu poate vedea decât 40% din cer în orice moment.

JWST se află pe o orbită stabilă la 1.6 milioane de kilometri de Pământ

Foto: Pexels.com

Din cauza nevoii sale de a fi mereu umbrit de lumina Soarelui, Telescopul Spațial James Webb a fost plasat pe orbita Soarelui într-o poziție numită punct Lagrange.

Un punct Lagrange este o poziție unică în spațiu în care un obiect poate rămâne cu ușurință într-o locație relativă față de altul.

În acest caz, JWST va putea să rămână pe orbită în jurul Soarelui într-o poziție relativă fixă față de Pământ, rămânând doar nevoia ocazională de a-i ajusta mișcarea.

Pentru a încăpea în vehiculul său de lansare, JWST a trebuit să se plieze, fiind „cea mai scumpă piesă de origami” din lume.

Când sunt combinate, oglinzile telescopului au diametrul de 6.5 metri, iar scutul solar are aproximativ 14 metri x 22 metri.

Chiar dacă spațiul din interiorul unei rachete este considerabil, telescopul nu ar fi avut nicio șansă să încapă.

Soluția, în cele din urmă, a fost atât foarte sofisticată, cât și elegantă – întregul telescop a fost pliat.

După ce a ajuns la destinație, a avut nevoie de două săptămâni pentru a se desfășura încet, bucată cu bucată, înainte ca oricare dintre instrumentele sale să poată fi testate.

Lansarea și desfășurarea JWST au decurs atât de ușor, încât durata preconizată a misiunii sale a fost dublată

Foto: iStockPhoto.com

Pentru a menține JWST stabil pe orbita sa în jurul Soarelui este nevoie de o cantitate infimă de combustibil.

NASA a emis estimări conservatoare privind combustibilul necesar pentru poziționarea și desfășurarea telescopului, ceea ce a dat misiunii o durată de viață de aproximativ zece ani.

Ariane 5, vehiculul de lansare al JWST, a fost atât de precis în plasarea telescopului, încât a fost nevoie de mult mai puțin combustibil pentru a duce JWST în poziția stabilită.

Cum combustibilul este singurul lucru care împiedică Telescopul Spațial James Webb să funcționeze pentru mult timp, aceasta este o realizare monumentală la care NASA nu putea decât să spere.

Una dintre cele mai surprinzătoare curiozități despre Telescopul Spațial James Webb este că generații după generații de savanți, astronomi și oameni obișnuiți vor beneficia de informațiile pe care acest instrument le adună.

În timp ce noi privim cerul nopții, JWST va privi direct spre adâncurile acestuia. Suntem mai aproape ca niciodată de a afla adevăratele origini ale universului nostru, iar totul se datorează acestei mașinării incredibile!

Incredibilia • 18-10-2022, 00:00:54 • 1940 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 12675 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri