Fasolea este adesea ignorată în universul culinar, dar de secole a constituit un aliment fundamental în multe culturi. De la cassoulet la fasole bătută, acest aliment este utilizat într-o varietate mare de preparate culinare din întreaga lume. Iată mai jos 7 motive pentru care ar trebui să mănânci cât mai multă fasole.
Fasolea este foarte hrănitoare
Acest aliment constituie o excelentă sursă de substanțe hrănitoare. Conform Harvard Medical School, fasolea se dovedește a fi mai nutritivă decât friptura. În plus, aceasta este ușor accesibilă și are o perioadă lungă de valabilitate, indiferent dacă este conservată sau uscată.
O viață mai lungă
Fasolea și alte leguminoase reprezintă factori importanți în creșterea duratei de viață. Un studiu efectuat pe aproape 800 de persoane în vârstă din diverse țări a constatat că o creștere a consumului zilnic de fasole și leguminoase cu 20 de grame a dus la o reducere a riscului de deces cu 7 până la 8%. Cercetătorii sugerează că modificările simple din dietă pot influența pozitiv speranța de viață.
Reduce riscul de diabet
Fasolea și lintea sunt considerate un dușman al diabetului datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale și fibre. Consumul zilnic al unei căni de fasole sau linte, în asociere cu o dietă cu indice glicemic scăzut poate contribui la scăderea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, fasolea ajută și la diminuarea riscului de boală coronariană la pacienții cu diabet de tip 2. Mai mult, leguminoasele, datorită conținutului lor ridicat de proteine, pot tempera creșterea glicemiei și pot reduce tensiunea arterială.
Pe lângă acestea, fasolea furnizează o importantă sursă de fibre, ajutând la reducerea nivelului de colesterol.
Menține inima sănătoasă
Consumul regulat de fasole și leguminoase de cel puțin patru ori pe săptămână poate diminua riscul de boală coronariană cu 22%. De asemenea, aceste alimente contribuie la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea colesterolului LDL („rău”) cu 5% în cazul unei singure porții zilnice. Integrarea fasolei și a leguminoaselor în regimul alimentar poate menține o inimă sănătoasă și un risc redus de afecțiuni cardiace.
Reduce riscul de cancer
Consumul de fasole poate contribui la reducerea riscului de apariție a unor tipuri de cancer. Mai exact, cercetătorii susțin că un consum frecvent de fasole poate reduce riscul apariției cancerului de colon, colorectal sau a celui de prostată.
Integrarea fasolei într-o alimentație echilibrată reprezintă o metodă simplă și eficientă de a diminua riscul apariției anumitor tipuri de cancer.
O excelentă sursă de proteine
Fasolea constituie o excelentă sursă de proteine vegetale și este o alternativă la carne. Pe lângă aceasta, fasolea oferă o senzație de sațietate mai mare decât carnea și poate fi ușor integrată într-o varietate mare de preparate culinare.
Ajută la controlul greutății
Consumul de fasole poate contribui la controlul greutății corporale. Un studiu a demonstrat că persoanele care consumă fasole au o greutate corporală și o talie mai mică în comparație cu cei care o exclud din dietă.
Cercetătorii susțin că includerea fasolei în alimentație poate fi benefică pentru cei care își doresc să-și controleze greutatea sau să slăbească.
Atlas Geografic • 17-08-2023, 00:00:37 • 2111 vizualizari
Covid • Facebook • HotNights • Auto Info • Stiri Alexandria • Licitatii Publice • 19021 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri