X

5 țări în care este cel mai greu să obții cetățenie

Fiecare țară are propriile reguli de acordare a cetățeniei. În timp ce unele state le pretind solicitanților doar o perioadă de ședere de câțiva ani sau să se fi născut pe teritoriul lor, altele au criterii foarte greu de îndeplinit.

În acest articol îți prezentăm cinci țări ale căror cetățenii sunt aproape imposibil de obținut de către străini.

Foto: Keeper of the Snails

Cu aproximativ 800 de rezidenți și 450 de cetățeni, Vaticanul este cea mai mică țară din lume și are una dintre cele mai dure politici de imigrare de pe planetă.

Pot deveni cetățeni ai acestui stat doar cardinalii care trăiesc în Vatican sau în Roma, diplomații care reprezintă Sfântul Scaun și cei care locuiesc la Vatican deoarece au funcții clericale oficiale sau sunt angajați ai Bisericii Catolice.

2

Liechtenstein

Foto: Paulina on the Road

Liechtenstein, o țară mică situată între Austria și Elveția, are aproximativ 39.000 de locuitori.

Cei care doresc să obțină cetățenia acestui stat trebuie să trăiască aici cel puțin 30 de ani (fiecare an petrecut în Liechtenstein înainte de împlinirea vârstei de 20 de ani este luat în considerare ca doi ani).

Cei căsătoriți cu cetățeni din Liechtenstein au ceva mai mult noroc, perioada de așteptare fiind scurtată la cinci ani.

O altă posibilitate de a eluda cerința celor 30 de ani de rezidență este votul vecinilor. După zece ani petrecuți în țară, candidatul la cetățenie poate cere comunității în care locuiește să voteze dacă îl agreează sau nu ca cetățean.

Dacă votul este pozitiv, Parlamentul și Principele pot accepta cererea de acordare a cetățeniei. Indiferent de metodă, cei care vor să devină cetățeni ai Liechtensteinului trebuie să renunțe la celelalte cetățeniile pe care le dețin.

Foto: David Lazar

Situat în Munții Himalaya, Bhutanul este unul dintre cele mai izolate state din lume. Acest stat primește turiști doar din 1974 și continuă să reglementeze și să monitorizeze strict călătoriile în țară.

În aceste condiții, nu este de mirare că procesul de imigrare este extrem de dificil.

Primesc cetățenia bhutaneză doar copiii care au ambii părinți bhutanezi. Cei care au doar un părinte bhutanez trebuie să solicite naturalizarea după ce au petrecut 15 ani în țară.

De asemenea, orice străin care lucrează pentru guvernul Bhutanului și locuiește pe teritoriul țării de 15 ani poate solicita cetățenia acestei țări.

Cei născuți din părinți de altă naționalitate și care nu lucrează pentru guvern pot depune solicitarea după 20 de ani de rezidență și doar dacă îndeplinesc o serie de condiții, printre care și criteriul de a nu fi avut vreodată atitudini ostile față de rege sau țară.

Totuși, autoritățile pot să respingă cererea de cetățenie după bunul plac, chiar dacă solicitantul îndeplinește toate condițiile.

Foto: National Geographic

În Qatar, cetățenia unui copil este stabilită în funcție de cetățenia tatălui. Astfel, dacă tatăl nu este cetățean al statului Qatar, nici copilul nu va fi, chiar dacă mama lui este.

Cei care vor să devină cetățeni pot solicita acest lucru doar dacă sunt rezidenți legali în Qatar de cel puțin 25 de ani, fără să fi părăsit țara mai mult de două luni consecutive.

Qatarul naturalizează doar aproximativ 50 de străini pe an. În plus, cetățenii naturalizați nu sunt tratați precum cetățenii născuți în Qatar, probabil deoarece țara oferă beneficii financiare consistente, care ar fi costisitoare dacă ar fi acordate tuturor cetățenilor.

5

Emiratele Arabe Unite

Foto: GlobalizationPedia

Pentru a deveni cetățean al Emiratelor Arabe Unite, trebuie să locuiești în acest stat timp de 30 de ani.

Există, totuși, câteva excepții. Potrivit legii, cetățenii din Oman, Qatar sau Bahrain pot solicita naturalizarea după trei ani de ședere în țară.

În prezent, femeile cu cetățenie a Emiratelor Arabe Unite căsătorite cu bărbați străini nu pot transmite cetățenia copiilor lor, potrivit unui raport al ONU citat de Business Insider.

Un decret din 2011 le permite acestor urmași să solicite cetățenia când împlinesc vârsta de 18 ani.


În continuare, descoperă 10 țări care nu există, dar pe care le poți vizita, precum și 19 țări din toată lumea în care nu există râuri.

Incredibilia • 03-02-2023, 00:01:03 • 983 vizualizari

Continuare pe Incredibilia »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 14009 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri