Anumite mistere din istoria antică nu vor fi elucidate niciodată. Asta, din cauza faptului că materialul excavat relevant s-a pierdut sau pentru că siturile arheologice au fost distruse.
În alte situații, necunoscutele sunt generate de faptul că doar obiectele au rezistat trecerii timpului, nu și contextul în care ele au fost create. Lipsa de răspunsuri face ca aceste enigme să intrige cu atât mai mult.
În acest articol trecem în revistă cinci mistere din istoria antică și tot atâtea întrebări la care ne-ar plăcea să găsim răspunsuri.
Descrisă în Cartea Genezei drept locul în care au fost creați și au locuit Adam și Eva, Grădina Eden a fost obiectul multor speculații cu privire la poziționarea sa exactă.
Geneza spune că Grădina era situată într-o zonă înconjurată de patru râuri mari, așa că istoricii au făcut tot felul de speculații cu privire la localizarea sa exactă.
Cele mai comune teorii spun că Grădina Edenului se afla în Orientul Mijlociu, în Mesopotamia (între râurile Tigru și Eufrat), dar au fost propuse și alte locuri, din zone precum Etiopia, Insula Java, Sri Lanka sau chiar statul american Florida.
Pietrele de la Carnac sunt aproximativ 3.000 de megaliți aflați pe coasta Bretaniei, în Franța. Pietrele sunt dispuse în șiruri bine aliniate pe o distanță de 12 kilometri și au fost cioplite în Neolitic de un grup necunoscut de oameni.
Cel mai misterios este motivul pentru care toate aceste pietre au fost plasate într-o dispunere simetrică. Explicațiile mitologice spun că fiecare structură este un soldat al legiunilor romane, transformat în piatră de vrăjitorul Merlin sau de Sfântul Cornelius.
Însă teoriile științifice spun că structurile de piatră erau un fel de detector de cutremure sofisticat.
Dacă urmărești cât de cât evenimentele curente, ar trebui să știi că sfârșitul lumii a fost așteptat de mai multe ori până acum. În zilele noastre, mulți au crezut că anul 2012 va aduce sfârșitul lumii.
Numeroase profeții indicau acest lucru, însă motivul principal al acestei credințe era faptul că mayașii și-au sfârșit calendarul pe data de 21 decembrie 2012.
Bazat pe un sistem care datează din secolul V î.e.n., acest artefact a fost folosit drept calendar care măsura cu acuratețe perioade de mii de ani.
Motivul adevărat pentru care calendarul ia sfârșit la această dată nu este cunoscut, însă teoriile mai raționale spun că motivul ar putea fi faptul că mayașii nu mai foloseau acest sistem de măsurare și încă nu creaseră unul nou.
Cu toate acestea, anumite comunități din America Latină încă mai folosesc sistemul calendaristic mayaș.
Cadavrele de mlaștină sunt câteva sute de trupuri, vechi de mii de ani, descoperite în mlaștinile din nordul Europei.
Conservate extrem de bine, cadavrele și-au păstrat pielea și organele interne mulțumită condițiilor neobișnuite în care au fost îngropate (apă foarte acidă, temperaturi scăzute și lipsa oxigenului).
Nu se știe cu siguranță care este motivul pentru care aceste cadavre au fost lăsate aici, însă multe dintre ele au urme de tortură, ceea ce îi face pe arheologi să creadă că este vorba de victimele unor sacrificii rituale practicate de popoarele germanice.
Aflate la 320 de kilometri sud de Lima, Peru, liniile Nazca sunt printre cele mai misterioase situri istorice cunoscute.
Descoperit în anii ’30, locul a fost botezat astfel datorită liniilor și figurilor create pe o câmpie cu o lungime de 60 de kilometri. Liniile merg în paralel și se intersectează, creând figuri cum ar fi cea a unui păianjen, a unei maimuțe și a unei păsări colibri.
Nu s-a stabilit niciodată cu exactitate care era rolul liniilor, dar există mai multe teorii. Autorul Erich von Daniken spune că liniile erau piste pentru navele extraterestre.
Totuși, speculațiile sale trebuie privite cu scepticism, deoarece a recunoscut că a falsificat anumite „dovezi” care să-i susțină teoriile prezentate în cărți (foarte populare la vremea publicării lor).
Alții spun că liniile Nazca aveau un rol astronomic sau religios sau că indicau calea spre surse de apă din vremurile antice.
Incredibilia • 24-09-2022, 12:00:52 • 1376 vizualizari
Covid • Facebook • HotNights • Auto Info • Stiri Alexandria • Licitatii Publice • 19021 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri