X

20 curiozități despre manul, cea mai morocănoasă pisică din lume

Manul sau pisica lui Pallas este numele unei feline originare din Asia Centrală, care poate fi găsită și în vestul Chinei. Trăsăturile caracteristice sunt aspectul morocănos al feței și blana lungă. În plus, manulul trăiește în zonele muntoase și se poate deplasa în siguranță chiar și pe pantele foarte abrupte.

Curiozități despre manul, animalul cunoscut și sub numele de Pisica lui Pallas

1. Cuvântul „manul” provine din limba mongolă, iar animalul a fost descris și clasificat pentru prima dată de către naturalistul german Peter Pallas în 1776.

2. Manulii trăiesc în principal în Armenia, Azerbaidjan, China, India, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Mongolia, Pakistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

3. Un manul poate atinge o lungime de 45 până la 66 de centimetri și o greutate de 2 până la 5 kg. În plus, coada sa are în general o lungime de 20-30 cm.

4. Manulul are cea mai lungă blană dintre toate speciile de feline. Blana lungă și deasă (în special pe burtă și coadă) împiedică pierderea căldurii corporale.

5. Culoarea blănii depinde de anotimp. Pe scurt, pisica lui Pallas este acoperită cu o blană gri-argintie în timpul iernii și de o blană gri-roșiatică în timpul verii. De asemenea, pe fața are pete și dungi negre.

6. Culoarea ii permite un camuflaj bun, prada identificând cu greu manulul în stepele deschise. Adesea, multe animale sunt luate prin surprindere de prezența manulului.

7. Spre deosebire de pisicile domestice, pupilele manulului sunt mai degrabă rotunde decât alungite.

Pisica lui Pallas (manul). Foto: pixabay

8. Această felină este un animal crepuscular, adică este activ la seara și în zori atunci când este lumină slabă.

9. Manulul este carnivor. Consumă șobolani, păsări, șopârle și insecte.

10. Preferă să vâneze din ambuscadă (folosind elementul surpriză) sau așteaptă în apropierea vizuinilor până când sosește prada.

11. Din cauza fizicului, manulii sunt slabi alergători.

12. Scot o varietate mare de sunete, dintre care unele se aseamănă cu lătratul câinilor.

13. Manulul doarme în peșteri, în crăpăturile stâncilor sau în vizuinile abandonate de diverse mamifere.

14. Este un animal teritorial, iar masculii ocupă teritorii mai mari decât femelele.

15. Pisica de Pallas este o creatură solitară (adică îi place să trăiască singură), cu excepția sezonului de împerechere, care are loc între februarie și martie.

Pisică manul. Foto: pixabay

16. Gestația la femele durează între 66 și 75 de zile și se încheie cu nașterea a 3 până la 6 pui. La naștere, puii sunt acoperiți de o blană densă și pufoasă, iar femela îi ține ascunși în primele săptămâni de viață.

17. La vârsta de 4 luni, manulii sunt pregătiți să se alăture mamei lor la vânătoare. De asemenea, ating maturitatea sexuală la vârsta de 10-11 luni.

18. Un manul poate trăi între 8 și 10 ani în sălbăticie și până la 11 ani în captivitate.

19. Naturalistul Peter Pallas a dedus în mod eronat în secolul al XVIII-lea că manulul este înrudit cu pisicile persane. Cercetătorii moderni au ajuns la concluzia că cea mai apropiată rudă ar fi pisica leopard.

20. În ultimii 10-15 ani, pisica manul a dispărut aproape complet din unele zone, iar habitatul său se află acum exclusiv în zone izolate.

Atlas Geografic • 10-02-2023, 00:00:41 • 467 vizualizari

Continuare pe Atlas Geografic »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 8726 articole • 111 documentare • 522 melodii • 888 bancuri