X

15 curiozități despre cobra regală, cel mai lung șarpe veninos

Iată în materialul de mai jos o serie de curiozități despre cobra regală, șarpele veninos care trăiește în Asia de Sud-Est, inclusiv în unele părți ale Indiei și în țări precum Myanmar, Thailanda, Indonezia și Filipine. Acestor șerpi le place să trăiască în păduri și în apropierea apei. Sunt excelenți înotători și se pot deplasa rapid în copaci și pe uscat.

Curiozități despre cobra regală, regele șerpilor veninoși

1. Cobra regală poate atinge 5,5 metri lungime, ceea ce o face să fie cel mai lung dintre toți șerpii veninoși. Atunci când se simte amenințată, își poate ridica până la o treime din corp de pe sol.

2. Există unele dezacorduri între oamenii de știință cu privire la ce anume este o cobră, numărul speciilor de cobră variind de la 28 la aproximativ 270, în funcție de cum este definită cobra.

3. Veninul cobrei regale nu este cel mai toxic, dar este considerat unul dintre cele mai letale. O singură mușcătură poate furniza suficient venin pentru a ucide un elefant sau 20 de oameni.

4. Atunci când o cobră regală se simte amenințată, își ridică corpul deasupra solului pentru a se pregăti de atac. Părțile laterale ale capului se extind și formează un guler amenințător.

5. Veninul cobrei regale inhibă comunicarea dintre celulele nervoase, ceea ce poate provoca amețeli, vedere încețoșată și paralizie. Dacă nu se administrează rapid un antidot adecvat, un om poate muri în 30 de minute.

6. Cea mai cunoscută caracteristică fizică a cobrelor este gulerul.

Cobră regală. Foto: wikimedia

7. Cobrele sunt singurii șerpi care își construiesc cuiburi pentru ouă. Femela va păzi ouăle până când acestea vor ecloza.

8. Cobra regală este mai activă în timpul zilei. După apusul soarelui, se ascunde sub rădăcini sau sub pietre.

9. Din punct de vedere genetic, cobrele „adevărate” sunt considerate membrii genului Naja, dar deseori numele de cobră se referă la mai multe specii de șerpi, dintre care majoritatea aparțin familiei de șerpi veninoși Elapidae. Familia Elpididae include mai multe specii de șerpi, cum ar fi șarpele coral și mamba. Mulți dintre acești șerpi fie au glugă, fie au capacitatea de a-și ridica partea superioară a corpului.

10. O cobră regală trăiește aproximativ 20 de ani.

11. De obicei, femelele depun între 20 și 40 de ouă odată, care sunt incubate între 60 și 80 de zile.

12. Majoritatea cobrelor adevărate au o dietă variată care poate include șopârle, păsări, rozătoare și pești. Cu toate acestea, cobra regală mănâncă aproape exclusiv alți șerpi, ceea ce se reflectă în numele genului: Ophiophagus înseamnă „mâncător de șerpi”.

13. La fel ca în cazul multor specii de animale, masculii cobră concurează pentru femele în timpul sezonului de împerechere. Corpurile lor se împletesc și încearcă să se învingă unul pe altul, fără să se muște. Cobrele sunt în mare măsură imune la propriul venin.

14. Una dintre cele mai interesante curiozități despre cobra regală este că acești șerpi au un metabolism foarte lent, ceea ce le permite să stea o zi întreagă fără să mănânce. În unele cazuri, pot trece chiar și câteva săptămâni fără să mănânce.

Dresori de cobre. Foto: pixabay.com

15. Cobrele sunt surde la zgomotele provenite din mediul înconjurător, simțind în schimb vibrațiile solului. Dresorii de șerpi din Asia hipnotizează cobrele regale, dar nu cu ajutorul sunetului, ci prin mișcarea flautului.

Atlas Geografic • 26-10-2022, 00:00:47 • 1794 vizualizari

Continuare pe Atlas Geografic »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 12675 articole • 111 documentare • 531 melodii • 888 bancuri