X

10 lucruri pe care poate nu le stiati despre La Sagrada Familia

In cazul in care nu ati vizitat inca Barcelona, dar planuiti, iata cateva curiozitati despre minunata biserica a lui Gaudi.

1. Constructia bisericii a inceput in 1882 si inca nu s-a terminat. Se preconizeaza ca va fi terminata in jurul anului 2041, adica peste 32 de ani. Initial a fost conceputa de editorul catalan Josep Bocabella. Lucrarile au fost incepute de arhitectul Francesc de Paula Villar intr-un stil traditional neo-gotic. Cei doi insa n-au cazut de-acord asupra desfasurarii constructiei si Antoni Gaudí a preluat lucrarea.

2. In prezent, constructia este in curs de desfasurare sub indrumarea lui Jordi Bonet I Armengol. Incepand cu anii 1980 a fost folosita tehnologia calculatoarelor pentru procesul de proiectare si constructie. Acest lucru a adus imbunatatiri radicale in accelerarea procesului.

3. Unul din motivele care intarzie atat de mult ridicarea bisericii este insistenta lui Gaudi de a nu folosi banii guvernului pentru terminarea Sagradei Familia. Lucrarea este finantata exclusiv din donatii. Aceste donatii se strang din taxele pe care le platesc miile de turisti din intreaga lume care vin sa viziteze biserica in fiecare an.

4. Gaudi si-a dedicat mai mult de 40 de ani din viata pentru construirea Sagradei Familia. Ultimii 15 ani i-a petrecut doar asupra acestui proiect.

5. Biserica romano-catolica va cuprinde 18 turnuri inalte, iar cel mai inalt va atinge o inaltime de 180 de metri. Este proiectata sa aiba 60 metri latime si 95 metri lungime.

6. Un turn de 180m in varful caruia se afla un miel si care il reprezinta pe Iisus a fost inclus in desenul original al lui Gaudí. Acest turn urmeaza sa fie inconjurat de alte patru turnuri mai mici care ii reprezinta pe cei patru evanghelisti si vor fi decorate in varf cu simbolurile animalelor care le sunt atribuite. Un al cincilea turn o va reprezenta pe Fecioara Maria. Turnurile vor fi decorate cu mozaicuri colorate si pe unele vor fi inscriptionate cuvintele „Excelsis" si „Hosanna". Cele trei fatade ale bazilicii - Patimile, Nasterea si Imparatia – au cate trei portaluri pentru a reprezenta credinta, speranta si dragostea.

7. Intrarea in biserica costa 11 euro, in timp ce grupuri de 20 sau mai multe persoane, pensionarii, studentii, tinerii sub 18 ani pot beneficia de o reducere. "Prieteni ai Bisericii", copiii sub 12 ani si persoanele cu handicap (plus un insotitor) au dreptul la intrare gratuita. Daca doriti ghiduri audio, urcare cu liftul, acces la garderoba, trebuie sa platiti in plus. Sunt disponibile scaune cu rotile pentru vizitatorii cu handicap.

8. Biserica La Sagrada Familia apartine patrimoniului mondial al UNESCO.

9. Arhitectul sef, Antonio Gaudi a murit intr-un tragic accident de tramvai. A fost plans de toata suflarea Barcelonei si este inmormantat in cripta Sagradei Familia.

10. Desi biserica nu a fost deteriorata in timpul razboiului civil spaniol, in 1936, anarhistii catalani au distrus numeroase modele si planuri pentru a curata orasul de icoane religioase. Arhitectura cladirii este unica si are sute de caracteristici interesante si originale.

Pentru a le descoperi pe toate aveti nevoie de mai mult decat de o dupa-amiaza. La vremea cand Sagrada Familia se va fi terminat, multi dintre noi vom fi batrani, poate chiar nu vom mai fi. Dar ce vis s-ar implini daca am reusi sa o vedem terminata.

Internet • 14-07-2015, 06:00:16 • 3247 vizualizari

Continuare pe Internet »

 

CovidFacebookHotNightsAuto InfoStiri AlexandriaLicitatii Publice • 1247 articole • 111 documentare • 500 melodii • 886 bancuri